Soukromé krajiny Mařáka a mařákovců

Ostrava - Téměř stovku obrazů Julia Mařáka a jeho slavných žáků shromáždilo Výtvarné centrum Chagall v Ostravě. Výstava Mařák a mářákovci, představující významnou českou krajinářskou školu, je mimořádná tím, že všechna díla pocházejí ze soukromých sbírek.

Některá díla uznávané skupiny krajinářů 19. a 20. století, do které patří také Antonín Slavíček nebo Antonín Hudeček, jsou vystavena vůbec poprvé. „V soukromých sbírkách jsou díla, která jsou stejně významná, mnohdy i významnější, než ve státních galeriích,“ upozornil šéf galerie Petr Pavliňák, že skryté obrazy si pozornost veřejnosti rozhodně zaslouží.

V centru Chagall jsou vystavena jen díla ze soukromých sbírek, v tom je výstava výjimečná. „V minulosti samozřejmě byly pořádány a jsou stále pořádány výstavy s tématikou krajinomalby žáků Mařákovy školy, ale obvykle to bývá ze státních sbírek, ať už z Národní galerie, nebo krajských galerií,“ vysvětlil Pavliňák.

Během svého života působil Julius Mařák ve Vídni, v Mnichově a v Praze, kde se podílel na výzdobě Národního divadla. Návštěvníci si vedle jeho typických maleb zobrazujících lesy mohou prohlédnout právě i přípravné malby pro zlatou kapličku.

Malíři nálady 

Byl úspěšný malíř, ale neméně významné bylo jeho pedagogické působení. Když nastoupil v roce 1879 na Akademii výtvarných umění v Praze, založil slavnou krajinářskou školu. Uměl rozpoznávat talenty a rozvíjet je. Žáky bral také malovat ven, do plenéru. V té době to nebylo moc zvykem, jeho kolegové pracovali většinou v ateliéru. „Mařák a jeho žáci jezdili za Prahu do okolí Okoře, kde malovali náladu. Vznikly první impresionistické obrazy v českém prostředí,“ podotkl Pavliňák.

Mařák a mařákovci v Ostravě (zdroj: ČT24)

Podle ředitele Vítkovice Machinery Group a sběratele Jana Světlíka, v jehož sbírce se nachází třetina z vystavených obrazů, položili Mařák a jeho žáci základ modernímu českému umění. „Díky nim si českého výtvarného umění 19. a 20. století všimli i v cizině. Navíc je to klíčová skupina i pro Jurečkovu sbírku a Ostravu,“ doplnil. Jeho vzácná sbírka zahrnuje mimo jiné obrazy Stanislava Lolka, který maloval také ve Vítkovicích, kde má Světlík továrnu. 

Na výstavě v centru Chagall jsou vedle Mařáka, Slavíčka, Hudečka a Lolka díla Františka Kavána, Josefa Ullmana či Jaroslava Panušky. Všechna díla pochází z let 1890-1930. Výstava Mařák a mařákovci v ostravské galerii Chagall bude k vidění ale už jen necelé dva měsíce - do 5. března.