Mosty Ivy Mrázkové nikam nevedou

Opava – Iva Mrázková žila pětadvacet let v Česku, pětadvacet v Lucembursku. Letos slaví životní jubileum. Držitelka rytířského řádu, který dostala v Lucembursku za zásluhy, přijela vůbec poprvé představit svou tvorbu do rodné Opavy. Výstavou zahájil opavský Dům umění rok, ve kterém oslaví 40 let od svého založení.

Specifická poetika Ivy Mrázkové se prolíná do jejích pláten, plastik i objektů. Sama je nazývá procházkou všedním životem. Mosty, které nevedou odnikud nikam, daly název i celé výstavě. 

Na první pohled vypadají sochy Ivy Mrázkové jako dřevo. Ve skutečnosti jsou ale z kortenu – oceli, která nerezaví. Můžou stát proto vevnitř i venku. Na popud jednoho ze svých žáků je začala dělat až v posledních šesti letech. „Ten korten je zpracovaný pískováním, to tomu kovu dodává takovou sametovou eleganci. Myslím si, že se to docela dobře hodí k těm obrazům,“ uvedla. 

Obrazy jsou pro změnu malované akrylem na ručně tkané plátno. Bývalá studentka textilního výtvarnictví ví, že jen málokdo odolá pokušení si na ně nesáhnout. „Mně se na tom líbí, že struktura látky může zůstat vidět, zároveň je součástí obrazu,“ popsala.

Mosty Ivy Mrázkové nikam nevedou (zdroj: ČT24)