O zneužití moci: Rozbitý džbán se vrátil do Olomouce

Olomouc - Na jeviště Moravského divadla v Olomouci se po šedesáti letech vrací hra německého básníka Heinricha von Kleista Rozbitý džbán. Inscenace je ve znamení dvou návratů. Za prvé ji olomoucké divadlo již hrálo před 60 lety. Za druhé hru uvedl režisér Peter Gábor, který v divadle působil naposledy v roce 2004.

Peter Gábor nastudoval Rozbitý džbán (zdroj: ČT24)

Peter Gábor je bývalý šéf olomoucké činohry a současný šéf činohry Národního divadla v Ostravě. „Návrat byl úžasný. Za prvé jsem se těšil na text od Kleista. Druhý moment byl ten, že poznám mladou hereckou generaci v Moravském divadle,“ vypráví režisér.

„Za mého působení v čele činoherního souboru jsme v Olomouci inscenovali Katynku z Heilbronnu. Uvedením Rozbitého džbánu splácíme další dluh tomuto inspirativnímu a zajímavému autorovi,“ doplňuje Gábor, který v Olomouci naposledy režíroval v roce 2004 inscenaci Shakespearovy komedie Mnoho povyku pro nic.

  • Moravské divadlo Olomouc dosud uvedlo dvě Kleistovy hry: v červnu 1953 měla premiéru inscenace Rozbitý džbán v režii Julia Lebla, v lednu 1999 pak polský režisér Zbigniew Zasadny uvedl Katynku z Heilbronnu.

Komedie Rozbitý džbán z roku 1808 pojednává o jednom vytrestaném záletníkovi. Rychtář Adam je shodou okolností přinucen, aby se stal vyšetřovatelem a soudcem v případu, v němž je zároveň viníkem.

„Divák od začátku ví, kdo je pachatelem, kdo rozbil džbán, o který se vede soudní spor. Vůbec ale netuší, kolik dalších věcí při řešení zpočátku zdánlivě banálního případu vypluje na povrch. Spor se sice vede o titulní rozbitý džbán, ale o džbán jde nakonec nejmíň,“ přiblížila dramaturgyně Markéta Machačíková.

  • „Zjišťuje se podle téhle hry, že to není nic nového, že zneužívání vysokých postů se dělo vždycky,“ říká představitel rychtáře Stanislav Šárský.

Podle režiséra Kleistův text dokáže oslovit i současného diváka. Kromě aktuálního tématu zaujme podle něj diváky vytříbeným slovním humorem, trefnými dialogy a mnohoznačností textu. Vedle situační komiky nechybí ve hře ani řada slovních vtipů a dvojsmyslů.

Hlavní roli rychtáře Adama vytvořil Stanislav Šárský.
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Představitel hlavní role Stanislav Šárský v uplynulém roce hostoval v inscenaci Krvavá svatba. Nyní se na olomoucké jeviště vrací už jako člen činoherního souboru. Na Hanou přišel po několikaletém působení v pražském Švandově divadle. Dívku Evu, která je hlavním svědkem celého zločinu, ztvární Vendula Fialová. V dalších rolích se představí Petr Kubes, Ivana Plíhalová, Vojtěch Lipina či hostující Josef Bartoň.

Podívejte se na stránky divadla.