Hřebejk se v detektivním debutu pustil do vymítání

Praha - Kdo je vrah? Otázka, kterou si při sledování České televize budou moci diváci pokládat poměrně často. Kromě dvou detektivních seriálů se v současnosti natáčí také třídílná detektivní minisérie. První klapka Případu pro exorcistu padla tento týden. Režisérsky ho „vyšetřuje“ Jan Hřebejk, jenž tak svůj filmařský záběr poprvé rozšíří i o detektivní žánr.

Případ natáčí podle scénáře Petra Jarchovského, s nímž má na společném kontě řadu snímků - od celovečerního debutu Šakalí léta přes jejich největší „hit“ Pelíšky až po poslední Líbánky. Do výčtu patří také psychologické rodinné drama Nevinnost z roku 2011, v němž se objevila i kriminální zápletka.

  • "S výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli,„ poznamenal Hřebejk. “Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat."

Detektivní prvotina dua Hřebejk-Jarchovský vzniká podle předlohy Michala Sýkory, která byla zase jeho detektivním debutem. Vyšla v roce 2012. "Naším cílem je na základě kvalitních a žánrově propracovaných literárních předloh kriminálních románů Michala Sýkory vytvořit kriminální ságu s výraznými a diferencovanými postavami vyšetřovatelů. Východiskem nám byly jeho krimi romány Případ pro exorcistu a Modré stíny, včetně dalšího rozpracovaného pokračování," uvedl kreativní producent Jan Štern a zároveň tím prozradil Sýkorovým příznivcům, že se mohou těšit na jeho další detektivku i v literární podobě.

Zločin i vyšetřování se týkají církevního prostředí. "Případ pro exorcistu vypráví příběh o knězi Karasovi, který se zamiluje do mladé učitelky Veroniky. Jeho životní plány a touhu opustit kněžský stav a oženit se však ukončí vražda jeho milované. Veroniku najdou uškrcenou přímo na oltáři v kostele. Vrah, nebo vrazi, ji mučili, znásilnili a na její tělo vypálili satanské znamení," popsal Štern úvod příběhu. 

Stanislav Majer jako vyšetřovatel Pavel Mráz
Zdroj: Pavla Černá/ČT

Najít vraha je úkolem olomoucké kriminálky pod vedením komisařky Marie Výrové (ta je i hrdinkou Sýkorových knih) a jejího kolegy Pavla Mráze. Do vyšetřování jim zasahuje nadřízený vrchní komisař Vitouš, který je vůči církvi a církevním dogmatům silně předpojatý. Prosazuje, že vrahem Veroniky je sám kněz Karas, protože na ní praktikoval exorcismus a pokoušel se z ní vymítat ďábla.

V rolích vyšetřovatelů se objeví Klára Melíšková a Stanislav Majer (jehož Hřebejk „objevil“ pro film v Líbánkách), kněze hraje Jan Budař, jeho zavražděnou milou Táňa Hlostová. Jako vrchní komisař se představí Miroslav Krobot.

Kdy se Případ pro exorcistu dostane na obrazovku, není ještě naplánováno. V tomto roce by se ale měli diváci dočkat dalších dvou krimiseriálů - Clony a Vražd v kruhu. Aktuálně mohou každé pondělí řešit skutečné Případy 1. oddělení.