Havlova díla stručně, jasně, přehledně. Nová „čítanka“ je tu

Praha - Institut pro studium literatury, který před čtyřmi lety založili čeští literární odborníci, vydává soubor textů pojednávajících o díle dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla. Antologie s názvem Čtení o Václavu Havlovi představuje ta nejzajímavější pojednání o umělcově díle od šedesátých let do současnosti.

Publikace je prvním svazkem edice Antologie, již Institut chystá. Po Havlovi se svého svazku dočká třeba Jaroslav Vrchlický, Jaroslav Hašek nebo Jaroslav Seifert.

Grafickou úpravu díla mají díky evropskému projektu na svědomí studenti Střední průmyslové školy grafické. „Chtěli jsme pootočit perspektivu, která ve veřejné diskusi u Václava Havla od dob jeho prezidentství převládá, a pozornost přesunout zpátky k Havlovi jako autorovi významného dramatického a esejistického díla,“ říká Michael Špirit, který knihu o autorovi známé Audience pro institut připravil.

Čítanka se snaží utřídit „havlovskou“ literaturu a kritické ohlasy na ni zveřejněné bezprostředně po její publikaci. Podle Špirita je tato sekce velice rozsáhlá a pro běžného čtenáře je snadné se v ní ztratit.

Čtení o Václavu Havlovi
Zdroj: ČT24/Kosmas.cz
  • Kniha nemá suplovat potřebnou monografii o Havlově literárním díle, chce však oživit diskusi o autorově umělecké a kritické tvorbě, stejně jako o přístupech, které k ní otevírají cestu.

Cílem jsou tedy jak běžní zájemci, tak i odborníci. Soubor nabízí možné klíče k Havlově tvorbě všem, kdo hledají víc než přehledové výklady ve slovnících nebo chtějí konfrontovat svůj zážitek s míněními, jež obraz o Havlovi teprve ustalovala nebo naopak dávala do pohybu. Čtení mohou využít také pedagogové, kteří by tak svým studentům mohli podat přehledný zužující výběr Havlovy tvorby.