Balvínova bilance: Ministerstvo kultury předávám ve výborném stavu

Praha – Ministr kultury v demisi Jiří Balvín za sebou příští týden nadobro zavře dveře své kanceláře. Otevře je až lidovec Daniel Herman, který zřejmě nastoupí na jeho místo (více čtěte zde). Jak Balvín hodnotí svou dosavadní práci? A jak se zpětně dívá na aféru odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana?

Jiří Balvín: Ministerstvo kultury předávám ve výborném stavu (zdroj: ČT24)

Podle svého názoru předává Balvín svému nástupci úřad ve výborném stavu a naprosto zkonsolidovaný. Za půl roku ve funkci ministra kultury udělal prý spoustu práce. Nejvíce si cení třeba stabilizace fondu české kinematografie, prosazení trvalých filmových pobídek ve výši pěti set milionů korun, dále se mu téměř podařilo dokončit nový památkový zákon a přijetí dodatku autorského zákona.

Mimo jiné se mu prý povedlo napravit údajné chyby v ekonomice, které udělala předchozí ministryně Alena Hanáková. Podle Balvína nerozdělila dostatečnou sumu na živou kulturu, jež byla následně podfinancovaná.   

Potíže s Národním divadlem a Národní galerií

Nejvýraznější kauza budoucího exministra bylo dozajista odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana. Ten se do vedení kulturní instituce vrátil až po nesouhlasu politické a odborné veřejnosti. Premiér Rusnok tehdy upozornil Balvína na chybu. Ten si ji nyní uvědomuje. Tehdy se oboustranně dohodli, že Buriana do funkce vrátí. Důrazně se však ohrazuje proti tomu, že by mu to premiér přikázal, a nadále souhlasí se svým principem systému na výběr kandidátů do vedoucích pozic významných úřadů.

V této souvislosti došla řeč také na zřízení pracovní komise zabývající se „legislativou veřejnoprávních institucí, jako jsou Národní divadlo, Národní galerie, Česká filharmonie a dalšími organizace“. Komise nyní projednává zákon, který by měl změnit výběrové řízení na vedoucí důležitých kulturních institucí. Jak to konkrétně učiní, ale Balvín neuvedl.

Právě tato komise ležela v žaludku třeba budoucímu řediteli Národní galerie Jiřímu Fajtovi. Ten o jejím zřízení prý neměl nejmenší tušení. Další zádrhel v komunikaci mezi ním a Balvínem nastal záhy. Ministr kultury mu totiž dvakrát posunul nástup do funkce ředitele galerie.

Balvín tvrdí, že Fajtovi poprvé posunul lednový termín po následné dohodě (Fajt prý neměl uzavřené pracovní závazky v Německu). K dalšímu posunutí (až do července) došlo také po vzájemné dohodě, kdy si Fajt údajně chtěl vyjednat podmínky s novým ministrem. Fajt toto tvrzení nikdy nepotvrdil, naopak se nechal slyšet, že další odklad pro něj byl novinkou.

Jiří Balvín považuje svoje působení na ministerstvu za „hezké období“. Instituce má podle něj „velmi slušný štáb schopných lidí“. Kam budou směřovat další kroky bývalého ředitele ČT nebo televize Óčko, zatím neví ani on sám.