Bang, bang! Akustičtí Royal Republic střílí country přímo od srdce

Praha - Švédští Royal Republic jindy řežou do kytar tolik, až se člověku točí hlava. Při jejich druhé pražské zastávce v Lucerna Music Baru ale kapela předvedla docela jinou show než obvykle. Společně s triem The Nosebreakers se totiž představila v akustické country poloze. Nuda? Ani náhodou! Set svou atmosférou, vtípky a hudebními výkony pomalu předčil tradiční koncert. „Jen se přiznejte, kolik blbců si myslelo, že jde na naše klasické vystoupení? Šest? To je v pořádku, máme pro blbce pochopení, koneckonců, podívejte se na nás…“

Slovní spojení „švédská hudba“ ještě stále hyzdí prehistorická ABBA, s takovými jmény jako třeba The Hives, Robyn nebo právě Royal Republic je ale potřeba tuhle škatulku konečně aktualizovat. Pro tento nápad hovoří i to, že málokdy přijme pražské publikum někoho tak rychle a vstřícně jako právě Royal Republic. Pánové mají na kontě zatím dvě desky a v Česku se stačili stavit už několikrát. Přesto bylo jejich středeční vystoupení opět beznadějně rozprodané několik týdnů dopředu. Čím to? Brzy pochopíte.

Jak sami členové podotkli, na tomhle turné se baví víc než kdykoliv předtím. Jednak experimentují s různými žánry (ne vždy mají k dispozici akordeon, mandolínu a při Full Steam Spacemachine si běžně nestřihnou přísný rap, při kterém běží Eminem plakat do kouta) a jednak mají větší kontakt se svými fanoušky. A právě ten lidský faktor byl maximálně důležitý a večer posunul přímo do extatického stavu.

Royal Republic
Zdroj: ČT24

Kapela v čele s Adamem Grahnem naplno otevřela stavidla své showmanské povaze a publikum se dozvědělo spoustu věcí. Třeba to, že nosit klobouk je výhoda, protože si ráno ušetříte starosti s vlasy. Došlo na sázky o panáky, vzájemné obdivování knírů a mimo jiné i na odvetu několik let staré křivdy, kdy je jeden z novinářů nazval „boy bandem“. Publikum zpěvákovi viselo na rtech, a ačkoliv polovina lidí seděla, vrtěla se na sedačkách tolik, až jim málem pokroutila nožičky.

Royal Republic přijeli de facto s úplně novým materiálem. Název většiny skladeb prozradil až text, až tak se po melodické stránce změnily. Country styl písním prospěl - celý sál si podupával nebo vyl jako divoký vlk na prérii, takže těžko uvěřit tomu, že při odchodu nikomu nečouhala sláma z bot. Nepředstavujte si ale české counry a la Rosa na kolejích.Tady jde o „plivání“ v profi stylu, žádné umaštěné buřty ani táborák. Na to, že hudební priorita severských zemí je metal, si s banjem poradila sestava na výbornou a country přestalo být na hodinu a půl sprostým slovem.

Royal Republic
Zdroj: ČT24

„Ani nevíte, co pro devět lidí ze Švédska znamená, když tohle vidí,“ poděkoval dojatě frontman vřískajícímu davu. Při závěrečné Tommy-Gun se návštěvníci nahrnuli k pódiu, kde si s kapelou podávali ruce, vyměňovali úsměvy, zvednuté palce a plácání po ramenou. Muzikanti neúnavně obcházeli kruhovou ministage, na rozloučenou šaškovali a neodbyli nikoho, kdo se s nimi chtěl pozdravit. „Bude chvilku trvat, než se do Prahy vrátíme.“ Bučení. „Ale slibujeme, že příště přijedeme i s novou deskou.“ Výbuch radosti. My si počkáme. 

Setlist

Save the Nation, I Must Be Out Of My Mind, Let Your Hair Down, All Because Of You, Make Love Not War (If You Have to Make War - Make Sure to Make Time to Make Love in Between), Walking Down the Line, Everybody Wants to Be an Astronaut, Addictive, Cry Baby Cry, Full Steam Spacemachine, Molotov, This Means War, Nosebreakers Special, Tommy-Gun

Akustická country verze je k dostání na samostatné desce Royal Republic and The Nosebreakers.