Prodat, nebo neprodat? Miró rozděluje Portugalsko

Londýn/Lisabon - Portugalský národní poklad - rozsáhlá sbírka děl Joana Miróa - zůstává prozatím doma. Aukční síň Christie's totiž na poslední chvíli zrušila dražbu, na které se 85 pláten španělského mistra mělo prodávat. Chce počkat, dokud se nevyřeší spor mezi úřady a opozicí, která s dražbou nesouhlasí. Vše odstartoval pád Wall Street a problémy portugalských bank.

Celková hodnota dražených děl se odhaduje na 30 milionů liber (996 milionů Kč). Portugalská vláda si chce jejich prodejem vylepšit státní rozpočet, poznamenaný krizí. Kritického roku 2008 se katalánský malíř, sochař a keramik Joan Miró nedožil. Přesto se globální finanční krize dotkla i jeho uměleckého dědictví. Cenné obrazy, které byly majetkem soukromé portugalské banky BPN, stát převzal, když byla banka zestátněna. 

„Ve sbírce je sedm dekád Miróovy tvorby, od 20. let až po 80. léta 20. století,“ potvrdila hodnotu dražených děl Giovanna Bertazzoniová z aukční síně Christie's. Portugalská státní kasa ale potřebuje peníze. Výnos z dražby má vrátit do státní pokladny alespoň část milionů eur, které vydala na záchranu zkrachovalé banky BPN.

Christie's zrušila dražbu děl Joana Miróa (zdroj: ČT24)

Proti prodeji se ale řada lidí i politiků postavila. Ztrátu, která tím bude způsobena, žádné peníze nevyváží, domnívají se. Portugalci dokonce chtějí pomocí lidové sbírky dílo španělského výtvarníka vykoupit. Prodej se snažila zablokovat i politická opozice. Portugalská generální prokuratura na podnět opozičních zákonodárců doporučila úřadům, aby se prodej odložil. Administrativní soud v Lisabonu dnes přesto prodej povolil. Opozice poté učinila další právní kroky proti dražbě a Christie's se rozhodla počkat na dořešení sporu.

  • "Justiční nejasnosti v důsledku sporu (mezi státem a opozičními poslanci v Portugalsku kolem tohoto prodeje) znamenají, že tato díla nemůžeme nabízet ke koupi. Máme odpovědnost vůči klientům, že na ně můžeme bez jakýchkoli problémů převést vlastnická práva," vysvětlila podle serveru BBC aukční síň.

Doufá ale, že spory se co nejdříve vyřeší a k aukci jedné z nejrozsáhlejších retrospektivních sbírek Joana Miróa, jaká se vůbec kdy dostala do dražby, dojde.