Prodloužený víkend – otřepaná fráze, která se tváří

Režisér Jason Reitman získal přízeň diváků především díky filmům Juno a Lítám v tom, byly vtipné a zábavné. Bohužel tyto dvě složky, tak potřebné pro divácký úspěch, se v posledním počinu nazvaném Prodloužený víkend (Labor Day) kamsi vytratily. Na základě úspěšného románu od Joyce Maynard vypracoval Reitman scénář, jehož prostřednictvím chtěl diváky zaujmout tím, že úplně nebude jasné, co lze očekávat. K tomuto cíli se docela zdatně přiblížil zvolenou formou filmového vyprávění.

Emoce, vášně a zvraty se odehrávají pod povrchem. Výsledkem jsou dlouhé, pomalé záběry, významné pohledy a výrazy tváře, tu odhalující strach nebo úzkost či bezradnost, jindy pak zásah nečekaného citu. Motivace chování hlavních postav se divákovi odkrývají pomocí retrospektivních flashbacků, které se plně poskládají až v závěru filmu. Z výše vyjmenovaného je jasné, že se všechno strašně vleče. O co méně je tu akce, o to déle režisér setrvává na detailu, aby si divák neviditelný vnitřní proces dovedl představit.

Pocitu, že se nám dostává více, než tomu skutečně je, nahrávají i zdařilé herecké výkony, kdy dokonce i dětský představitel (Gatlin Griffith) třináctiletého chlapce dokáže velice dlouze a výmluvně koukat do kamery, tak usilovně, že i méně zkušený divák vycítí ten svár či zmatek, odehrávající se za těma očima. Kate Winslet zde jen potvrdila, že se dokáže tvářit opravdu dojemně i zranitelně křehce, zatímco Josh Brolin se už ani tvářit nemusel, stačilo mu jen vypadat, jak vypadá, a najít charakterizující ztišenou mluvu, která může zakrývat cokoli – zlost, strach i něhu.

Bohužel však – forma dobrá, obsah poněkud plytký. Odstraníme-li řemeslně vypracovaný obal, odhalí se nám až příliš vykonstruovaný příběh osudem zkoušených jedinců. Adele (Kate Winslet) po třech potratech a jednom mrtvém porozeném dítěti propadne trudnomyslnosti, následkem čehož ji i jediného syna opustí manžel. Adele se čím dál tím uzavírá do sebe i vlastního domu, odkud s vypětím všech sil vychází jen jednou za měsíc, aby za pomoci svého skoro svatého syna Henryho, který se v péči o ní vzdá jakýchkoli dětských projevů, nakoupila. Stane se, že při tomto nákupu jim cestu zkříží uprchlý trestanec Frank (Josh Brolin), který si odpykává trest za vraždu své manželky a zabití syna (samozřejmě, že je nevinný – manželka byla kurva, která svého krásného, statného a neskutečně hodného muže trápila a ponižovala, až do chvíle, kdy jí jednu vrazil. Ona to vzala přes radiátor, byla na místě mrtvá, přičemž se v tu chvíli nahoře v koupelně utopilo jejich batole).

Prodloužený víkend / Labor Day - USA, 2013, 111 min. Režie: Jason Reitman. Na snímku Gattlin Griffith, Josh Brolin.
Zdroj: ČT24/CinemArt

Frank si slušně, avšak nekompromisně řekne o pomoc. Adele, ač vyděšená (to umí Winslet báječně) ho vezme k sobě domů, kde se v průběhu tří víkendových dnů odhalí, že je Frank ten nejcitlivější, nejhodnější a nejohleduplnější trestanec, jakého jste kdy viděli. Navíc je řemeslně i jinak zdatný, opraví vše, co sobecký původní manžel zanedbal, naštípe dříví, spraví auto, vyleští podlahu, vymění žárovky. Opraví vše, co se dá - i dětskou duši, pro kterou se stane vzorem, ale především vytáhne Adele z její trudnomyslnosti a vzkřísí odložené city. Když pak ještě upeče originální broskvový koláč, přičemž se to sexuální napětí mezi těmi dvěma dá už skoro krájet, ať jste jakkoli velcí milovníci romancí, řeknete si, že už je toho dost.

Ale není. Frank a Adele se rozhodnou prchnout do Kanady, což ovšem trochu nešťastně zmaří Henry. Franka chytnou a zavřou na dalších 25 let. Henry roste a dospěje ve vyrovnaného a úspěšného pekaře originálních broskvových koláčů (no, nekupte to!) Sladkou tečkou, kterou je možné prozradit, protože se dá očekávat, je to, že broskvový koláč způsobí i znovunalezení ztraceného, neboť jinde vězněného Franka, a to těsně před vypršením jeho trestu. V závěrečné scéně, kdy stále charismatický Frank vychází z vězení, aby se před branou setkal s hezky zestárlou Adele, nechybí dojetí, housle ani mlha, kterou pak dvojice v objetí odchází pomalým krokem šťastných starců.

Takovýchto příběhů bylo již natočeno mnoho a další bezpochyby vzniknou, neboť na nic se tak dobře nekouká, jako když se mají lidé rádi, a čím těžší situace překonávají, tím lépe. Také to mám ráda, ale vydávat to za umělecké dílo jaksi moc nejde. Bylo by potřeba ještě k tomu něco přidat. Lepší dialogy, neotřepanější situace, méně klišé, rytmus a humor (alespoň maličko, prosím).

Prodloužený víkend / Labor Day - USA, 2013, 111 min. Režie: Jason Reitman. Na snímku Kate Winslet, Gattlin Griffith, Josh Brolin.
Zdroj: ČT24/CinemArt

Prodloužený víkend / Labor Day - USA, 2013, 111 min. Režie: Jason Reitman. Scénář: Jason Reitman. Kamera: Eric Steelberg. Hudba: Rolfe Kent.

Hrají: Kate Winslet, Josh Brolin, Gattlin Griffith, Clark Gregg, James Van Der Beek, Jacki Weaver, Tobey Maguire, Brooke Smith, Alexie Gilmore, Greg Nutcher, Brighid Fleming, Gabrielle Popa, Maika Monroe.