Veřejnost bije na poplach o zachování ústeckého „Činoheráku“

Praha / Ústí nad Labem - Lidé napříč Českou republikou různě vyjadřují podporu Činohernímu studiu v Ústí nad Labem. To ze dne na den zrušilo program poté, co vedení města oznámilo, že dotaci pro letošní rok neudělí divadlu přímo. Reakce na tento skoro likvidační krok na sebe nenechaly dlouho čekat. Formy protestů jsou různé - protestní shromáždění, bílé pásky na rukou, údery kladivem do kovadliny i benefiční představení Národního divadla Barování pro Činoherní studio, které jako mimořádný přímý přenos zařadila do vysílání Česká televize 9. 2. od 20:20 na kanálu ČT art.

Veřejnost vyjadřuje podporu Činohernímu studiu (zdroj: ČT24)

Činoherní studio má v logu kovadlinu, úderem na ni vyjádřila svůj protest stovka lidí na ústeckém náměstí za jediný den. Protestující se na náměstí chtějí vracet i nadále, dokud se situace nevyřeší ve prospěch divadla. Do Ústí nad Labem se chystá i nový ministr kultury, kterého podle vlastních slov, situace okolo Činoherního studia znepokojuje.

Magistrát navíc poslal upomínku. Divadlo nezaplatilo včas více než stotisícové nájemné. Ředitel tvrdí, že už nemá tolik peněz. Jenomže pokud chce divadlo zabojovat o dotaci v grantovém řízení, nesmí městu nic dlužit. Uzávěrka grantového řízení je 20. února, kdy přesně se o dotaci rozhodne, zatím není jasné.