Mozart a Villazón mají společnou lásku - Prahu

Praha - Zatímco Mozart prohlásil: Moji Pražané mi rozumějí, o pár století později světoznámý pěvec Ronaldo Villazón řekl prostě: Miluji Prahu. Britský televizní štáb oba milovníky naší metropole propojuje, když v Praze natáčí snímek o premiéře jedné z nejslavnějších Mozartových oper - Dona Giovanniho. Průvodcem dokumentu pro stanici BBC je právě Villazón, který s mozartovským repertoárem sklízí úspěchy po celém světě.

Komentář Heleny Havlíkové (zdroj: ČT24)

Mozartův Don Giovanni měl premiéru v pražském Stavovském divadle v roce 1787. Věrná replika kulis, ve kterých byla opera poprvé uvedena, vznikla pro účely dokumentu v barrandovských ateliérech, včetně dobového osvětlení, kdy se hrálo za svitu svíček.

„Jsem průvodce, který se potkává s experty, muzikology, choreografy. Společně se snažíme co nejvěrněji obnovit poslední scénu Dona Giovanniho tak, jak se asi odehrála při premiéře,“ přiblížil svou úlohu Villazón.

Britský televizní štáb si navíc vybral ke spolupráci renomovaný český orchestr Collegium 1704, který se specializuje právě na hudbu 17. a 18. století. S Villazónem kráčel po pražských ulicích a hovořil o lásce k Mozartovi i dirigent orchestru Václav Luks.

S Mozartem bych šel na pivo

Slavný pěvec Mozarta obdivuje a jeho opery často zpívá. Od okamžiku, kdy přečetl skladatelovu osobní korespondenci, je přesvědčen, že by bývali mohli být přáteli: „Měl jsem pocit, jako bychom se spolu setkali a šli na pivo. Byl to dynamický člověk, flexibilní a otevřená osobnost s velkou představivostí a spoustou energie,“ říká Villazón.

Zároveň ocenil barvitou postavu, kterou vytvořil Forman ve filmu Amadeus. „Ten rozesmátý, bláznivý Mozart je ve filmu skvělý. Byl ale taky přemýšlivým člověkem, který dokázal strávit hodiny v notách u piana,“ dodal pěvec.

Rollando Villazón letos vydává nové mozartovské album „Mozart – Koncertní árie“. Jsou na něm méně známé árie z jeho nedokončených oper nebo z málo uváděných kusů. Zároveň s vydáním alba se rozjíždí i turné, které začíná právě v Praze.

Pražanům, kteří mu rozumějí, zazpívá Villazón už 28. března ve Smetanově síni Obecního domu. Následuje Mnichov, Vídeň, Dortmund, Berlín a turné uzavře v květnu v Londýně. Pěvce doprovodí skvělý Kammerorchester Basel, který jsme měli u nás možnost poznat na loňském koncertě Cecilie Bartoli.

Villazón a Mozart: Alessandro v opeře Il re pastore (opera v Curychu a festival Mozartwoche v Salcburku 2012), Lucio Silla (Mozartwoche v Salcburku, Salcburský festival a Musikfest Bremen, 2013), Don Ottavio v Donu Giovannim (Státní opera Berlín, 2012 a Vídeňská státní opera, leden 2014). Od roku 2011 se Rolando podílí na natáčení sedmi posledních Mozartových oper, a to vždy živě ve Festspielhausu v německém Baden-Badenu. Prvním titulem byl v roce 2011 Don Giovanni (Don Ottavio), druhým v roce 2012 Così fan tutte (Ferrando, tato role Villazóna čeká také letos v červenci v La Scale), v létě 2014 přijde na řadu Únos ze serailu (Belmonte).