Komiks Muriel a andělé vlastní Kája Saudek, opakuje jeho rodina

Praha – „Vlastníkem díla je jeho autor, Kája Saudek,“ vyjádřil se dnes za rodinu kreslíře její právní zástupce Tomáš Nielsen. Rodina podala trestní oznámení, na jehož základě policie minulý týden zabavila originální listy komiksu Muriel a andělé těsně před jejich dražbou. Chtěla tím prý zabránit jeho opětovnému zmizení.

„Chceme vědět i to, kdo oprávnil galerii, která měla dílo dražit, aby ho rozprodala po částech, kdo ji oprávnil, aby vytiskla dílo a publikovala na internetu,“ uvedl Nielsen. Doplnil, že Saudkova manželka a dcera dílo chtějí nikoli proto, aby ho zpeněžily, ale aby ho zachránily.

  • "Že by někdo skutečně držel v ruce pádný důkaz, nebo dokonce rozhodnutí soudu o tom, že je vlastníkem Muriel, považuji za vyloučené. A to s ohledem na minulost komiksu, ale i aktuální mlhu kolem tzv. vlastníka," domnívá se právník.

Podle rodinného advokáta Tomáše Nielsena chtějí Saudkovi především rozkrýt historii dlouho ztraceného díla. K tomu se chystají i kriminalisté, kteří budou dohledávat všechny bývalé vlastníky souboru kreseb. Měl by se vyjasnit jeho pohyb a snad rozkrýt tajemství zmizení.

Jan Saudek: Dílo patří autorovi

Jak přišel o originál Muriel a andělů, popsal sám Kája Saudek v předmluvě k prvnímu vydání komiksu: V roce 1968 jej odevzdal nakladatelství, u kterého tehdy chtěl komiks vydat. Zpět už jej nedostal. „Tenkrát byl zvyk, že se kresby nebo fotografie nevracely a někdy se i vyhazovaly. Takže to tam někdo uskladnil a odnesl domů,“ tvrdí kreslířův bratr, slavný fotograf Jan Saudek, který byl hostem Událostí v kultuře.

Více než po 40 letech se originály kreseb objevily na veřejnosti. Již čtvrtý majitel je chtěl nyní vydražit, ovšem přihlásila se o ně Saudkova manželka prostřednictvím trestního oznámení. „Kam mám jít, když se mi ztratí dítě nebo auto? Půjdu na policii,“ zdůvodnila Johana Saudková podání oznámení (více čtěte zde).

„Rozhodně bych se přimlouval za to, i když švagrovou příliš nemiluju, aby dostala zpátky svoje věci, protože dílo patří autorovi,“ poznamenal bratr Jan. Autor komiksu Kája Saudek leží již skoro osm let v kómatu.

Na vydání čekal komiks 20 let

Dílo Káji Saudka a Miloše Macourka, které vzešlo z ankety na serveru Komiksárium coby nejlepší český komiks všech dob (více zde), má pohnutou historii. Po otištění ukázky v Mladém světě roku 1969 se vydání celého díla kvůli nastupující normalizaci nepodařilo, mimo jiné proto, že kresebný styl i esprit příliš odkazovaly k zapovězené Americe. Celý komiks vyšel až v roce 1991 v nakladatelství Comet.

Knihu nyní nově vydalo nakladatelství Plus (Albatros), které tak navazuje na úspěšné vydání alba Muriel a oranžová smrt v roce 2009.

Manželka Káji Saudka Johana Saudková, jeho dcera Berenika a právní zástupce rodiny Tomáš Nielsen
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Komiks Muriel a andělé je založen na jisté kresbě, ironii a erotice, Saudek vyprávění prošpikoval řadou odkazů a děj vykreslil na netypický čtvercový formát, který nabízel nové kompoziční možnosti. Do komiksu zpracoval skutečné postavy z okruhu svých přátel a známých: inspirací pro krásnou Muriel byla jeho tehdejší přítelkyně, herečka Olga Schoberová, jako hlavní padouch generál Xeron je zvěčněn právě Kájův bratr Jan Saudek.