Lang s Jeřábkovou představují studenty umění Praze i Vídni

Praha - Práce studentů vídeňské a dvou pražských vysokých uměleckých škol představuje výstava Umění a stín v prostorách Českého centra Praha, v Galerii NoD a souběžně ve vídeňské Windows Gallery. Kurátorsky ji připravili výtvarník a laureát Chalupeckého ceny Dominik Lang s historičkou umění Edith Jeřábkovou.

Výstava Umění a stín (zdroj: ČT24)

Ať už mladý umělec dělá malby, instalace, nebo sochy, většinou řeší zásadní problém: kde vystavovat? Někteří studenti AVU a UMPRUM díky projektu Umění a stín tvoří od začátku přímo pro galerie. „Naším záměrem je to, aby se postupně začleňovali do celého, jak se často ošklivě říká, provozu umění,“ říká kurátorka Jeřábková.

Přehlídka má dvě části: První s názvem Umění se v Českém centru Praha zaměřuje na prostorové formy. Naopak díla plovoucí po zdech jako stín jsou základem instalace v galerii NoD. Rakouská část projektu s názvem Slunce svítí do zaprášeného kouta se koná ve vídeňské Windows Gallery. Výloha tam reprezentuje prostor, u něhož člověk hledá něco, co by si mohl koupit, co jej potěší. A přitom spatřuje sebe sama.

Stíny Maria Pernioly

Celý projekt vznikl ve spolupráci českých center, Akademie výtvarných umění v Praze, Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a Akademie výtvarných umění ve Vídni. Inspiraci přinesla esej Umění a jeho stín italského teoretika Maria Pernioly.

Název výstavy s odkazem na zmíněnou teoretickou práci vyjadřuje zdánlivý rozpor mezi uchopitelným a neuchopitelným, čímž klade otázky na téma, co je umění a jak umělecké dílo konstituuje svůj stín. Pro estetika Maria Perniolu představuje stín oblast, která existenci předmětu a umění potvrzuje a aktivuje. Perniolu nezajímá samotný nasvícený artefakt, ale jeho pozadí, důvody vzniku, okolnosti existence, komentáře, kritiky, historie.

Podrobnosti najdete na stránkách galerie.