Na aukcích se prodalo umění za 244 miliard korun. Vede Čína

Paříž - Na světových aukcích výtvarného umění loni padl historický rekord, když se prodala díla za 12 miliard dolarů, tedy 244 miliard korun. Informovala o tom francouzská společnost Artprice, která trh s uměním sleduje. Kupci v dražbách za umění zaplatili o 13 procent více než v roce 2012. Největší podíl na tržbách měl prodej v Číně a v USA.

Prodej umění v Číně loni vynesl 4,078 miliardy dolarů, což je o 21 procent víc než v předchozím roce. Země tak stanula v čele žebříčku už čtvrtý rok za sebou. Čínští kupci jen těsně předstihli ty americké, kteří na aukcích utratili 4,016 miliardy dolarů. Také v USA trh s uměním loni vzrostl o pětinu. V těchto zemích se uzavřou celé dvě třetiny transakcí.

Na dalších místech skončila Británie (2,11 miliardy dolarů), Francie (549 milionů dolarů), Německo (207 milionů dolarů) a Švýcarsko (157 milionů dolarů).

Stoupá také český trh

Aukční prodej obrazů, soch, fotografií a grafik roste už několik let. V roce 2012 vykázal nárůst o více než devět procent. Tehdy se v aukcích prodalo umění za 10,64 miliardy dolarů. Stoupající tendenci má trh s uměním také v České republice, podle odborníků celkový loňský obrat na aukcích překonal 900 milionů korun. O rok dříve lidé na aukcích v tuzemsku utratili 881 milionů korun, v roce 2009 to bylo 751 milionů korun.

  • „Loňský úspěšný rok má na svědomí zejména zvyšující se zájem kupců z celého světa, včetně těch z Asie, Blízkého východu a Ruska. Díky nim trh funguje zcela hladce a zaznamenává i neustávající hlad po dílech umělců 20. století, která trhají jeden rekord za druhým,“ poznamenal šéf Artprice Thierry Ehrmann.

Ehrmannova slova dokládají loňské aukční rekordy dosažené u jednotlivých děl. Nejdráže prodaným obrazem se totiž stal triptych britského malíře Francise Bacona (1909-1992), který se na listopadové aukci Christie's v New Yorku prodal za 142 milionů dolarů. Překonal tak dosud nejdražší obraz, Výkřik Edvarda Muncha.