Marie Antoinetta vběhla na Kladně opět pod gilotinu

Kladno – Kdo byl „nejstylovější“ královnou všech dob? Městské divadlo v Kladně tímto titulem obdařilo šlechtičnu Marii Antoinettu, která žila v 18. století ve Vídni. Choť krále Ludvíka XVI. si libovala v extravaganci a v milostných aférách. Její osud se v premiéře odehrál na prknech už tuto sobotu 15. února.

„Marie Antoinetta žije v lesku Versailles, ve světě nevídaného přepychu a radovánek. Své poddané oslňuje stále novými a dražšími kostýmy s extravagantními parukami. Ale doba se prudce mění a v revolučních časech královna rychle vychází z módy,“ uvádí hru tým z Kladna.

Císařská královna si svůj život zpestřila nejedním milostným románkem. Žila život naplno a dobře udělala, nežila totiž moc dlouho. Se svým manželem ale nedokázala ubalancovat situaci Velké francouzské revoluce a z rozhodnutí Revolučního tribunálu byla v říjnu 1793 popravena.

Tragická fraška o dramatických osudech rakouské princezny, která shodou neuvěřitelných okolností vešla do dějin jako poslední královna Francie, představí v hlavní roli Pavlínu Štorkovou, jejího muže Ludvíka XVI. hraje Ondřej Novák. Režie se ujal Daniel Špinar.

Hru sepsal americký dramatik David Adgmi. Kladenské divadlo ji uvádí v české premiéře jenom patnáct měsíců po světové premiéře v New Yorku. Marie Antoinetta měla slavnostně otevřít nově zrekonstruované Městské divadlo v Kladně, opravy však stále nejsou dokončeny.