Osm představitelů české výtvarné scény míří do Londýna

Londýn - Společná výstava Lone Rangers: český postmodernismus ve výtvarném umění v londýnské Frameless Gallery nabídne českou uměleckou špičku. Vystavují třeba Jiří David, Tomáš Císařovský, Petr Nikl nebo Jiří Surůvka. Expozici generace umělců, kteří silně ovlivňují českou scénu už od 80. let, doprovodí vydání anglické verze sborníku Jiřího Přibáně - Obrazy české postmoderny / Pictures of Czech Postmodernism. Výstavu lze navštívit od 19. 2. do 7. 3. 2014.

Expozice, kterou připravilo České centrum ve spolupráci s Galerií 1. patro a londýnskou Frameless Gallery přináší mimo jiné pohled na odlišné výrazy českého postmodernismu a odklon od jeho původní podoby. Kurátorem výstavy je Richard Drurry.

Návštěvníci se mohou těšit na díla Stanislava Diviše, Jiřího Davida, Antonína Střížka, Tomáše Císařovského, Jiřího Surůvky, Petra Nikla, Petra Písaříka a Karla Štědrého.

Výtvarník Jiří David je na výstavě zastoupen díly ze staršího cyklu Bez soucitu, novější práce mají podobu objektů, ve kterých je nejdůležitější komponentou beton. Tomáš Císařovský akci označil za víceméně nostalgickou. „V této sestavě jsme v 90. letech vystavovali všude po světě,“ upozornil.

Čeští postmodernisté v Londýně (zdroj: ČT24)

Jejich tvůrčí cesty se protnuly především v pražské galerii MXM, která fungovala mezi lety 1991 a 2002. „Což byla taková kultovní galerie, kde jsme se potkali, která formovala názor doby,“ upřesnil Jiří David.

Společný kontext připomíná i kniha Jiřího Přibáně. Publikace je souborem esejů o výtvarném umění české postmoderny a jeho filozofickém, společenském a historickém kontextu. Autor chápe výtvarné umění jako svrchovanou formu symbolického vyjadřování, v němž se projevují originální filosofické myšlenky nebo duchovní prožitky, politické názory a kulturní paměť, ale i hravost nebo nespoutaná imaginace vynálezců a kutilů. Obsahuje 50 barevných reprodukcí.