D´EPOG nabízí divadlo okamžiku

Brno - Šestice absolventů Janáčkovy akademie múzických umění divákovi nabízí zážitek až za hranicí hlediště. Pro úspěšnou inscenaci z roku 2011 se našel nový hrací prostor. Bývalá restaurace v budově brněnského Hlavního nádraží nabízí zbytky ne tak dávného přepychu. V pošmourné atmosféře mezi červeným plyšem a štukovou výzdobou, od začátku února do konce března, divadlo odehraje šest představení svých starších inscenací 121 a Zahrada Crim, která je inspirovaná básnickou skladbou Jana Zahradníčka.

Restaurace je v současnosti uzavřená. Divadelníkům ji propůjčil developer, který spravuje brněnské nádraží. „Je to prostor, který vypadá velmi romanticky,“ řekla umělecká šéfka a režisérka Lucia Repašská, která práci souboru charakterizuje: „Hlavním zájmem bylo cosi jako výzkum o podobě současného diváka. Kdo je současný divák a kam až je možné zajít, abychom posunuli hranice v tom, co ještě dokáže vnímat a jaká je vlastně vazba na performera.“

„Všechny naše věci vznikají jakousi pohybovou improvizací a pak se zajímavé momenty fixují. Posléze se do toho dosadí text,“ přibližuje práci souboru jeho člen Radim Brychta. K tomu Repašská dodává: „Soubor rád experimentuje s publikem. Jednou zruší vzdálenost mezi hledištěm a jevištěm a celé představení odehraje přímo mezi diváky, jindy nabízí možnost sledovat děj odkudkoli.“

Zahrada Crim divadla D´EPOG (zdroj: ČT24)

Divadlo D'EPOG bylo založeno v roce 2010 absolventy Divadelní fakulty JAMU. D’EPOG je orientován především na autorské inscenace a programově rozvíjí „dramaturgii prostoru“. Koncept i téma svých inscenací váže na nejrůznější nedivadelní prostory města Brna, jež se tímto způsobem snaží opětovně rozžít. Například inscenace „Heteronym Nin“ (prem. 2010) je určena do galerií, velkoplošný projekt „Di_sein“ (prem. 2011) vznikal v hale bývalé textilní továrny Vlněna, Zahradníčkovou básní inspirovaná inscenace „Zahrada Crim“ (prem. 2011) původně zamýšlená do kaple bývalé káznice se hrála v odsvěceném kostele sv. Josefa, jídelny a stravovací zařízení zase hostí inscenaci „Cesty/Poutě“ (prem. 2011), nejnovější projekt Ninivea (prem. 2012) pak zve diváky na tribunu plaveckého bazénu.

Nejbližší premiéru připravuje divadlo na jaro, hlavním tématem bude rodičovství a mateřství. Dějištěm se ani tentokrát nestane tradiční divadelní prostor. Volba padla na Richard Adam Gallery, bývalou tovární halu, nyní prestižní výstavní síň moderního umění.