Čechov mezi hipíky

Praha - Daniela Kolářová jako „zastydlá hipízačka“ se na scéně Divadla na Vinohradech smiřuje se svou rodinou. Debut britského dramatika Stephena Beresforda Poslední z Haussmanů se stal událostí divadelní sezony 2011/2012 v Londýně. V českém překladu a premiéře hru uvádí pražská scéna od 21. února.

Divadlo na Vinohradech uvádí hru Poslední z Haussmanů (zdroj: ČT24)

Beresfordovu prvotinu zařadilo do programu Národní divadlo v Londýně. „Je v rámci současné dramatiky staromilský. Po všech těch coolness dramaticích se objevil někdo, kdo říká, že svou hrou skládá poctu Antonu Pavloviči Čechovovi. Inspirace je to zřejmá a přiznaná. A myslím, že téma autor prožil a že je to na hře znát,“ vysvětluje si dramaturg vinohradského divadla Milan Šotek úspěch britského autora. Beresford sice v rozhovorech přiznává, že jde o hru výrazně autobiografickou, své soukromí si ale úzkostlivě střeží. 

Dům rodiny Haussmanů je ve stejném nepořádku jako jejich vztahy. Dohromady rodinné členy svede až nemoc hlavní hrdinky Judy. Svobodomyslné ženy, která nikdy nezradila ideály květinových dětí. „Pořád se snaží si nezávislost udržovat. Ale každá mince má dvě strany. Trochu okrádala svoje děti, protože nešly dohromady s jejím životním stylem. Dávala je k rodičům, dokonce byly v klášteře u jeptišek. Teď ale své děti svolá, protože ví, že na tom není dobře, že pravděpodobně brzo odejde, a chce jim vše nějakým způsobem vrátit, potřebuje s nimi být,“ prozradila o Judy její herecká představitelka Dana Kolářová.

Dceru Libby hraje Simona Postlerová, syna Nicka Ondřej Brousek. „V té hře není ani tak důležitá květinová generace, která se Čech možná až tak nedotkla jako Anglie nebo Ameriky, ale tím základním je nadčasové téma rodinných vztahů a zmarněných životů,“ domnívá se. Poslední z Haussmanů označuje za tragikomedii. „Nebudeme se zlobit, když se lidé budou smát, ale je v ní pár mrazivých míst a možná i někteří diváci řeknou, jak se k sobě špatně chováme,“ očekává.

V režii Petra Kracika se k rodině na Vinohradech připojí ještě doktor a rodinný přítel Svatopluk Skopal a mladý chlapec „s tajemstvím“ Ondřej Rychlý.