Burani, Hitchcock a tyjátr vytáčejí diváky na 39 stupňů

Brno - „Je to smrtelně nebezpečná hra, jakou jste dosud nehrál. Může to být otázka života a smrti. Přejete si být – zasvěcen?“ Tuto otázku pokládají divadelníci ze souboru Buranteatr při příležitosti dnešní premiéry 39 stupňů. Jedná se o špionážní komedii na motivy filmu Alfreda Hitchcocka The 39 Steps.

Tvůrci slibují humor i napětí zároveň. Třicetiletý Richard Hannay se ale asi moc bavit nebude, právě on se totiž shodou okolností setká se špionáží a stane se svědkem vraždy tajné agentky. Přirozeně se stává hlavním podezřelým a jako správný strašpytel utíká. Při svém útěku se snaží jít sám po stopách skutečných vrahů.

Buranteatr do inscenace zaplétá několik žánrů – od parodie až po úctu k noirovému filmu, zároveň se ve hře objevují prvky českých komedií ze 70. a 80. let.  

„Je to komedie na motivy filmu Alfreda Hitchcocka v divadelní adaptaci Patricka Barlowa, jenž celý děj obsadil pouze čtyřmi herci, kteří se tedy musí ohánět, aby stihli odvyprávět celý ten příběh,“ přiblížil režisér Mikoláš Tyc. Ten obsadil herců pět, ti však musejí ztvárnit přes tři desítky postav celého příběhu tak jako tak.

Jak se převleky povedou a jak představení dopadne, se uvidí až po reakci publika. V hlavních rolích se představí Michal Istenik a Ivana Krmičková.

Buranteatr si pohrává s Hitchocockem (zdroj: ČT24)