Londýn vzdává hold otci pop artu Richardu Hamiltonovi

Londýn - Jeden ze zakladatelů pop artu, ale také pedagog a kurátor. Richardu Hamiltonovi uspořádala dva a půl roku po jeho smrti výstavu Národní galerie moderního umění v Londýně. Dohromady dala celou plejádu děl z nejrůznějších období života tvůrce, který je považován za jednoho z nejvlivnějších umělců 20. století.

První obrazy namaloval jen pár let po 2. světové válce. Ty poslední teprve nedávno – v roce 2011. Richard Hamilton mísil ve svých dílech všechno, co ho zajímalo – design, televizi, fotografie. „Je to jeden z prvních umělců, který využíval spotřební zboží, třeba toustovače, ledničky, auta. Přistupoval k nim s vážností jako k uměleckému předmětu,“ připomněl kurátor výstavy Mark Godfrey.

Hamiltonovi bylo sotva třicet, když se po boku členů takzvané Nezávislé skupiny ocitl u zrodu nového uměleckého směru – pop artu. Svými kolážemi tehdejší umělci odkazovali na spotřební životní styl 60. let. Hamiltona fascinovaly i celebrity - do svých prací dostal ikonickou Marylin Monroe i Micka Jaggera z Rolling Stones.

Začátek 80. let ale znamenal změnu. „Ten optimismus, který v něm byl na začátku 50. a během 60. Let, nějak nefungoval. Byl zklamaný z toho, jaký byl život v 80. letech. A to byl ten okamžik, kdy vytvořil Treatement Room, kde se objevuje postava Margaret Thatcherové,“ popsal Godfrey.

Richard Hamilton: Od Marilyn Monroe až po irský konflikt (zdroj: ČT24)

Do jeho práce se začal promítat také konflikt v Severním Irsku a prostor dostali i další politici - například někdejší premiér Tony Blair. A Richard Hamilton tvořil dál. Ani s přibývajícím věkem nezanevřel na inovace a experimenty, zůstal jim věrný až do své smrti ve věku 89 let.

Během výstavy pořádá londýnská galerie pro návštěvníky i řadu přednášek a workshopů. Hamiltonova díla je tu možné vidět až do poloviny května.