Olimpiade Josefa Myslivečka usiluje o hudebního Oscara

Praha - Historicky první uvedení opery Olimpiade Josefa Myslivečka v pražském Stavovském divadle zaznamenalo loni v květnu na mezinárodní operní scéně nevídaný ohlas, jenž doznívá až do dnešních dnů. Mimořádná inscenace je nominována na prestižní The International Opera Awards, neboli operního Oscara, v kategorii „znovuobjevená tvorba“. Vítězové budou vyhlášeni 7. dubna v Londýně.

Opera, která se vrátila na jeviště ve své původní podobě po 235 letech od poslední reprízy v roce 1778 v Neapoli, zazněla v brilantním provedení sólistů v čele s Raffaellou Milanesiovou, Sophií Harmsenovou, Johannesem Chumem či Simonou Houda Šaturovou a hudebníků z barokního orchestru Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Režisérkou byla Ursel Herrmannová.

„Dlouhá řada Myslivečkových titulů čeká na své oživení. Věřím, že premiéra byla klíčovým okamžikem v renesanci hudby tohoto opomíjeného českého mistra,“ komentoval dirigent Luks nominaci na prestižní ocenění. Josef Mysliveček patřil k nejslavnějším tvůrcům žánru opera seria druhé poloviny 18. století. Jeho velkým obdivovatelem byl i Wolfgang Amadeus Mozart.

Olimpiade
Zdroj: ČT24/Národní divadlo

O renesanci Myslivečka svědčí provedení Olimpiade v koncertní verzi v prestižním Theater an der Wien 28. března 2014, v říjnu se pak opera vrátí do Národního divadla v Praze. Nejbližší možností, kdy si zájemci z Prahy budou moci Myslivečkovu tvorbu naživo vychutnat, bude koncert Collegia 1704 v rámci cyklu Hvězdy barokní opery s proslulou americkou mezzosopranistkou Vivicou Genauxovou 18. března v Rudolfinu.