Výstava skla v Kuníně připomíná činy významného rodu Harrachů

Kunín - Zámek Kunín vystavuje vzácné exponáty vyrobené v nejstarší funkční sklárně na světě v Harrachově. Sklo z Krkonoš si kunínský kastelán nevybral náhodou. Zámek nechal na počátku 18. století postavit rod Harrachů, přičemž nejvíce ho proslavila výjimečná a pokroková šlechtična z této rodiny - hraběnka Walburga. Zhruba ve stejné době jako zámek vznikla na panství hraběcího roku Harrachů v Krkonoších sklářská huť, která proslavila české sklo po celém světě.

Kastelán severomoravského barokního zámku Jaroslav Zezulčík se výstavou harrachovského skla snažil propojit místa, kde Harrachové působili. Skleněné exponáty z krkonošského muzea nechal instalovat v komnatách proslulé hraběnky Walburgy Harrachové. „Tato žena zanechala v Kuníně největší stopu. Založila nejproslulejší školu své doby, ve které vychovala také budoucího otce národa Františka Palackého,“ řekl kastelán Zezulčík.

Dostat sklo na zámek nebyla snadná věc. „Nejprve jsem musel přesvědčit přátele v Harrachově a v Jilemnici, aby nám své cenné exponáty vůbec půjčili. Jejich balení a převoz na druhý konec republiky pak bylo velmi stresující,“ připustil Zezulčík.

Kunínský zámek postavil v letech 1726 až 1734 na přání hrabat z Harrachu známý rakouský architekt Johann Lukas von Hildebrandt. Stavba patří k vůbec nejcennějším barokním zámkům na severní Moravě a ve Slezsku.

Základem kunínské výstavy je osmdesát exponátů - vázy, poháry, různé předměty denní potřeby i zajímavé suvenýry. Je tam například pohár s portrétem Františka Josefa I., který sklárna vyrobila u příležitosti jeho nástupu na trůn. Johanna Nepomuka Harracha, který byl velkým českým vlastencem a zasloužil se o rozvoj Krkonoš, připomíná zase sklenice s jeho portrétem.

V jedné vitríně jsou osobní věci Jana Nepomuka vyrobené v jeho sklárně, například zvoneček, kterým přivolával služebnictvo. Podobně jako Walburga ani on lidem jen neporoučel, ale také pomáhal. Na vlastní náklady například poslal studovat nadaného zaměstnance Juliuse Jelínka ke známému malíři Vojtěchu Hynaisovi. Stal se z něho vynikající kreslíř a poté i vedoucí celého sklářského provozu.

Výstava skla v Kuníně je součástí takzvané Harrachovské cesty, která chce propojit místa v České republice i v Evropě, kde tento významný šlechtický rod zanechal svou stopu.

Redaktorka ostravského studia Helena Dohnalová připravuje reportáž.