Tartuffe ve Stavovském je drsný chlapík s motorovkou

Praha – Jako údržbáře s motorovou pilou si Moliére svého Tartuffa nejspíš nepředstavoval. Stavovské divadlo se ale rozhodlo hru provětrat a zasadit do současného století. Vznikl tak kus Tartuffe Impromptu!, v němž se v montérkách producíruje nový člen činoherního souboru Karel Dobrý.

Tartuffe jako údržbář s motorovou pilou (zdroj: ČT24)

Dobrý si musí poradit s netradičními rekvizitami, společnost mu totiž dělá hlavně vrtačka či motorová pila. Důvodem lehké předělávky je uniknout klišé, která jsou s hrou spojována. Textu se divadelníci drží, ačkoliv ho trochu zkrátili. Režie se ujal Jan Nebeský, který „nikdy nezpracovával klasické texty v očekávatelném a očekávaném stylu inscenování, v němž dominuje nějaký jasný výklad. Vždycky klasické tituly spíše rozebíral, aby se k jejich podstatě dostal přes asociativní sled obrazů, nečekaných akcí, gest, rytmů,“ uvádí divadlo.

Některé situace, jež s časem a vývojem společnosti pobledly, šly oknem ven, některé se naopak ještě víc zdůraznily. Jako inspirace k výslednému pojetí hry posloužila muzika jazzmana Milana Svobody.

I Nebeského Tartuffe je navzdory změnám klasický manipulátor okrádající, podvádějící a schovávající se za falešnou skromností a pokrytectvím.

Národní divadlo s touto hrou uzavírá současný pohled na Moliérovy hry. Na svém repertoáru už mělo třeba Lakomce, Dona Juana nebo Pána z Prasečkova.