Sourozenci Ulrychovi jsou už 50 let na roztrhání

Praha - Sourozence Ulrychovy čekají letos samá výročí: oslaví padesát let společného vystupování i čtyřicet let od založení skupiny Javory. Další jejich skupina Javory beat vznikla před pěti lety. Aby toho nebylo málo, oslavil Petr Ulrych nedávno sedmdesátiny. U Supraphonu vyjde sourozencům bilanční „trojcédéčko“. Koncerty v Brně zaznamená kamera ČT a sestřih odvysílá v dubnu na kanálu ČT art.

Jubilejní Javory (zdroj: ČT24)

"Součástí našeho celoročního projektu bude turné, které zahájíme 16. března v Mahenově divadle v Brně. Vyjde nám zpěvník Písně 1964-2014 a režisér Jiří Vondrák připravuje televizní dokument," popsal Petr Ulrych plány do budoucna.

Jubilejní koncertování zpestří vystoupení obou hudebních těles, která jsou se sourozenci spjatá. "V podání skupiny Javory beat zazní nejprve nejznámější písně z našeho tvrdšího období, poté si posluchači vychutnají zvuk houslí a cimbálu při hitech raného období. Muzikanti si pak zahrají v naprosto unikátním nástrojovém souznění současně, čímž zmapují naši hudební historii," dodal. 

Profilové 3CD bude obsahovat pětašedesát písniček obou sourozenců. Připomene hudební kariéru představitelů big beatu, chytrého popu, tematických alb, nenásilného kontaktu s folklorem i návratu k elektrickým kořenům. Vše doplní fotografie a glosy těch, kteří s umělci spolupracovali.

Ulrychovi se mohou do dneška pyšnit víc než třemi desítkami alb. Nejnovější Bratr sestry vyšlo předloni. Autorský potenciál dvojice využívá také Městské divadlo v Brně. Inscenace Koločava je trvalou součástí repertoáru a měla už sto sedmdesát repríz, pořád za velkého zájmu publika. „Tuto sezonu nás opět v Brně čeká i uvedení pod širým nebem na Biskupském dvoře, jehož atmosféra je vždy neopakovatelná,“ řekl zpěvák.

  • V dětství Petra a Hanu ovlivnila opera.
  • Operním zpěvák byl otec, který však s jejich hudební dráhou nesouhlasil.
  • Oba proslavil až Big beat Vulkán a spolupráce s Alešem Sigmundem.
  • S rockovými Atlantis se dostavil i úspěch v zahraničí.
  • V roce 1993 se Javory stabilizovaly do dnešní podoby.
  • Hrají žánry od bigbítu přes folklór po filmovou hudbu.