Majdan v Knihovně Václava Havla

Praha – Je tomu teprve pár dní, co na kyjevském Majdanu neplanou ohně ze zápalných lahví a ulicemi nezní střelba. Další úhel pohledu na ukrajinskou krizi přinášejí snímky fotoreportéra Eugena Kukly, které vystavuje Knihovna Václava Havla.

Více než revolucionáři a násilí zajímali Eugena Kuklu ti, kteří se starali o to, aby byli obhájci barikád v teple a měli co jíst. „Prakticky vše se dělo na bázi dobrovolnosti, v tomto směru to byla zcela fascinující atmosféra,“ vzpomíná fotograf.

Zahalené tváře 

Kyjev navštívil během zimy vícekrát. Majdan zažil ještě v uvolněné náladě, ale tančící páry a zpěv s kytarou brzy vystřídalo zklamání s nedůvěrou. „Problémy byly při druhé návštěvě, kdy už platily drakonické pendrekové zákony, takže řada majdanistů měla zahalené tváře a ochota se fotit v detailu nebyla velká,“ vypráví Kukla.

Postupně zachycoval dění, které přerostlo ve válečné drama. Autorovy fotografie poskytují přímý vhled do centra dění: na střety v Gruševského ulici, demonstranty na náměstí Nezávislosti, stavění barikád z pneumatik, symbolu ukrajinské revoluce, a ohořelých policejních aut, rozbité ulice Kyjeva jako hrozivé pozůstatky proběhlých bojů.

Celá ukrajinská společnost

Fotograf chtěl především zachytit atmosféru a jednotlivé demonstranty s jejich osobními příběhy. „Spektrum demonstrujících bylo nesmírně široké, od babušek po matky s kočárky, mladí lidé, staří lidé, veteráni z Afghánistánu, studenti, střední vrstvy, kozáci… prostě celá ukrajinská společnost,“ říká ke svým zážitkům fotograf.

„Mně se na něm líbí, že dává ty fotografie neustále na Facebook, a má tak permanentní výstavu, kterou neustále vidí několik tisíc lidí,“ říká senátor za TOP 09 a Starosty Jaromír Štětina, který společně s Kuklou Kyjev také navštívil.