Dáma v čísle 6: Příběh stoleté pianistky zápolí o sošku Oscara

Los Angeles - Celý život hrála na klavír, přežila koncentrační tábor v Terezíně, zemřela minulou neděli ve sto deseti letech. A už tuto neděli může příběh pražské rodačky Alice Herzové-Sommerové získat slavnou sošku Oscara.

Příběh Herzové-Sommerové zápolí o sošku Oscara (zdroj: ČT24)

V kategorii krátkých dokumentárních filmů byl na Oscara nominován i snímek The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život), který vypráví o neobyčejném osudu Herzové-Sommerové. Příběh dvacátého století v jednom životě chtěl původně režisér vměstnat do několika minut. Materiál však stále bobtnal, takže nakonec vzniklo téměř 45 minut filmu, který nyní bojuje o metu nejvyšší.

Dokumentární zlato

„Nejlepší, co může režisér dokumentů udělat, když najde dokumentární zlato, což pro ni rozhodně platí, je to, že ustoupí z cesty. Věděl jsem, že když u ní zůstaneme, správně ji zarámujeme a budeme respektovat to, co říká, že ten film sama utáhne,“ vypráví režisér dokumentu Malcolm Clarke.

Už jednou se Clarke na Hollywood díval jako oscarový režisér, když v roce 1988 získal sošku za film You Don't Have to Die. Tentokrát má samotná nominace cenu vítězství. „Je vždy zvláštní získat nominaci, protože je tady řada dobrých filmů. A tenhle rok zvláště. Byl jsem dost překvapený. Nemyslel jsem si, že bychom měli šanci,“ říká režisér.

Kafka, Mahler, koncerty

V Hollywoodu, kde se vedle filmů pomyslně točí i miliardy, soutěží s dokumentem, který téměř nic nestál. Všichni pracovali zadarmo. „Čím více jsme se o ní dozvídali, tím to bylo úžasnější. K tomu Kafka, Mahler, koncerty, její manžel, filozofie jejího života. Každým dnem byl ten příběh lepší a lepší,“ uvedl producent dokumentu Nick Reed.

Alice Herzová Sommerová
Zdroj: ČT24

Alice Herzová začala hrát na klavír v pěti letech. V roce 1931 se vdala za houslistu Leopolda Sommera, s nímž měla syna Raphaela. V roce 1943 byla transportována do ghetta v Terezíně. Manžel zahynul v koncentračním táboře Dachau. V roce 1949 odjela do Izraele, kde pedagogickou činností přispěla k zachování hudebního odkazu česko-židovských hudebních skladatelů Viktora Ulmanna, Pavla Haase a dalších.

V roce 1986 se odstěhovala za synem do Londýna. Její životní příběh se stal v roce 2007 předlohou pro knihu Melissy Müllerové a Reinharda Piechockého Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové. Drobná žena si ve velmi vysokém věku udržela čipernost a skvělou náladu. „Jsem plná radosti. Život je nádherný,“ usmívala se.