Malíř světla a mlhovin. Zemřel Zdeněk Hajný

Praha - Ve věku 72 let zemřel český malíř, grafik a psycholog Zdeněk Hajný. V neděli to oznámila Ema Krulíková-Hajná, ředitelka galerie Cesty ke světlu, kterou v roce 1994 výtvarník založil a kde své práce vystavoval. Hajný maloval díla s duchovní tematikou, jeho obrazy zaplňovaly andělské bytosti, barevné mlhoviny a světelné zdroje.

Zdeněk Hajný se narodil v učitelské rodině. V letech 1956 až 1959 studoval na střední škole ve Vsetíně. Potom nastoupil na Vysokou školu zemědělskou v Brně, dnes Mendelovu univerzitu v Brně. Svá ekonomická studia dovršil v roce 1964.

V letech 1964 až 1967 pracoval jako ekonom a učitel na Berounsku. Ve volném čase maloval a externě vyučoval psychologii. V letech 1968 až 1970 působil ve funkci odborného pedagoga v Institutu pro vzdělávání pracovníků v zemědělství.

Představy kosmického dění, vířivých pohybů 

Je autorem a spoluautorem odborných publikací v oboru aplikované psychologie. Psychologii vystudoval i na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zabýval se psychologickou problematikou tvořivosti v umění, multimediálním působením umění, psychotronickými nebo mezilidskými fenomény tvůrčího projevu.

Zdeněk Hajný se svými obrazy
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Malování se věnoval od poloviny šedesátých let, od roku 1983 profesionálně. Jeho dílo našlo své místo i v některých sakrálních prostorách a bylo mnohokrát použito jako obrazový doprovod řady vědeckých, duchovních, hudebních, filmových a jiných publikací a pořadů. V roce 1994 založil na Praze 4 Galerii Cesty ke světlu.

Jeho dílo je zastoupeno v mnoha galerijních i soukromých sbírkách. „Je umělcem, jehož básnické dispozice nás přenášejí výhradně do světa snů a představ, ovládaných však přírodními zákony pohybu hmot viděnými z perspektiv našeho místa ve vesmíru. Jeho obrazy v nás vyvolávají představy kosmického dění, vířivých pohybů a barevných mlhovin, v ničem neunikajících skutečným vesmírným jevům,“ napsal historik umění František Dvořák.

Podívejte se na stránky Galerie Cesty ke světlu.