Buddhismus, tantrismus, lidská práva a Bára Hrzánová

Praha – Buddhismus, tantrismus, tibetská opera, ale také pomoc tibetským dětem a uprchlíkům jsou tématy Festivalu ProTibet, který začal tento víkend. Vystoupí třeba známý tibetský umělec Tenzin Tsedup, jediný tibetský mnich žijící v Praze Geše Nyima Özer, socioložka Jiřina Šiklová a politik Martin Bursík, na koncertech zahrají Květy nebo herečka Bára Hrzánová. Festival se koná ve 32 městech Česka a trvá až do 15. dubna.

Tenzin Tsedup je členem prestižního Tibetského institutu múzických umění, který byl založen v indickém exilu tibetským duchovním vůdcem dalajlamou v roce 1959. Tsedup se věnuje především zpěvu tibetské opery, hře na tradiční strunný nástroj damňen a vlastní moderní tvorbě. Dnes večer vystoupí v olomouckém Divadle hudby.

Festival potrvá do 15. dubna a koná se v Praze, Brně, Hradci Králové, Plzni, Olomouci, Ostravě a dalších městech (celý program najdete zde).

„Festival ProTibet bude patřit všem, kteří se chtějí pobavit, seznámit se s kulturou Tibetu a rádi se zapojí do pomoci tibetským dětem,“ říká ředitelka festivalu Jana Neboráková.

V pražském Rock Café se bude konat koncert Tibet žije. Zahrají Květy, Čokovoko a Debbi Love. Součástí akce bude také ochutnávka tibetských dobrot, celým večerem provází performerka Bio Masha. V Ostravě se svým bandem zahraje herečka Bára Hrzánová.

Tibetský lama Geše Ňima Özer
Zdroj: ČT24/Festival ProTibet

Lama Geše Ňima Özer povede přednášky na téma laskavého srdce. Socioložka a spisovatelka Jiřina Šiklová představí veřejnosti svou knihu Vyhoštěná smrt, která formou fiktivních rozhovorů, vyprávění i teoretických výkladů přibližuje smrt jako základní životní fakt, který k vlastní škodě vytěsňujeme ze svého myšlení a řeči.

Poselství Tibeťanů

Přehlídka nabízí také mnoho projekcí filmů současných tibetských tvůrců, například Tiché svaté kameny od Pemy Tsedena nebo Slova mého dokonalého učitele o moderně smýšlejícím mistrovi Dzongsar Kjence Rinpočhem. Promítají se také francouzské snímky od režiséra Arnauda Desjardinse, Poselství Tibeťanů - Buddhismus a Tantrismus.

Součástí festivalu budou také putovní výstavy fotografií pod názvem Tibet na křižovatce, které doplňují vzdělávací projekty pro učitele a studenty.

Festival ProTibet 2014
Zdroj: ČT24/Festival ProTibet

Tradičně se pořádá řada přednášek a besed o životě tibetských uprchlíků, mnichů, mnišek a nomádů v indickém exilu. Vystoupí mimo jiné politici a milovníci Tibetu Kateřina Jacques a Martin Bursík, kteří promluví o lidských právech a demokracii v současném Tibetu, respektive o zkušenostech z cesty do této exotické země.

Festival pořádá obecně prospěšná společnost MOST, která podporuje vzdělávání a zlepšuje životní podmínky lidí žijících v indických Himálajích a v Tibetu. „Pomáháme tisícům dětí, tibetským uprchlíkům, mnichům a mniškám, nomádským rodinám a starým lidem bez rodin. Realizujeme projekty na podporu tamních škol a podporujeme místní ekonomiku zakládáním chráněných dílen,“ představuje se MOST (stránky zde).