Špilberk obsadil temperamentní Katalánec Salvador Dalí

Brno - Zhmotnění neskutečného, to je nelehký úkol pro pořadatele brněnské výstavy španělského výtvarníka Salvadora Dalího. Jeho dřevoryty, litografie i díla ze zlata či bronzu jsou k vidění na hradě Špilberk až do dubna. Tvorba excentrického muže s knírem je v Brně zastoupena asi stovkou exponátů.

„Jediný rozdíl mezi surrealisty a mnou je ten, že já jsem surrealista,“ nechal se Dalí slyšet poté, co se rozešel se skupinou pařížských surrealistických umělců. Salvadora, kterého dvakrát vyloučili z madridské výtvarné akademie, nereprezentují na brněnské výstavě „Zhmotnění neskutečného“ jeho notoricky známé oleje.

Dante, Rothschild, fotbal

Návštěvníci mohou vidět například litografie nebo skupinu dřevorytů inspirovanou Božskou komedií Dante Alighieriho, kterou si v 50. letech objednala u Dalího italská vláda. Ze zakázky nakonec sešlo, protože Italové odmítli, aby poctu jejich rodákovi skládal svérázný Španěl.

K raritám patří medaile vytvořené pro fotbalové mistrovství světa v Mexiku, viněty pro vinařství Chateau Mouton Rothschild, návrhy poštovních známek a reliéf připomínající 3000 let od založení Jeruzaléma. Brněnské uvedení výstavy je rozšířeno o slavné snímky, na kterých Dalího zachytil český fotograf Václav Chochola.

„Je to unikátní výstava privátní kolekce, která je v České republice vystavována vůbec poprvé. K vidění je méně známá část jeho díla: keramika, grafika, práce s kovem a podobně,“ lákal návštěvníky ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. Špilberk je jedinou českou zastávkou putovní kolekce. „Lidé znají Dalího hlavně z velkých pláten vystavených v muzeích ve Španělsku nebo ve Spojených státech,“ doplnil kurátor Vassili Kessaouri: „Sbírka je zapůjčena soukromou francouzskou společností. Nyní máme také expozici René Magritta v Lotyšsku.“

Muž s knírem

Slavný katalánský umělec Salvador Dalí se proslavil především svou surrealistickou malbou. Rád mystifikoval a poutal pozornost výstředním chováním i oblékáním. Netajil se například svou zálibou ve zlatých a luxusních věcech. Pozornost publika totiž pomáhala prodejnosti jeho výtvarných děl.

Bizarní obrazy inspirované snovou fantazií proslavily Dalího po celém světě. Talentovaný a temperamentní Španěl ale nebyl jen autorem roztékajících se hodin či slonů s dlouhýma nohama. Navrhoval také divadelní kostýmy, ilustroval knihy a byl i průkopníkem v oblasti filmu. Například surrealistický snímek Andaluský pes, k němuž psal scénář, vznikl ve spolupráci se slavným Louisem Buňuelem. S Waltem Disneym zase spolupracoval na krátkém animovaném filmu Destino. Věnoval se také sochařství i architektuře.

Dalí zemřel roku 1989 na srdeční selhání v nedožitých 85 letech. Veškeré své dílo odkázal rodnému Španělsku.

Salvador Dalí se k surrealismu dostal postupně přes kubismum a futurismus. Za svůj život si vyzkoušel i mnohé profese. Navrhoval mimo jiné módní doplňky, šperky či interiérové dekorace. „Například tuto dlaždici vytvořil Salvador Dalí na zakázku pro emíra ze Spojených arabským emirátů, který si jimi chtěl vyzdobit koupelnu. Vyrobil šest rozdílných motivů. Koupelna emíra stála miliony dolarů,“ prozradil kurátor.

Kdy a kam na výstavu?

Expozice Zhmotnění neskutečného bude v 2. patře jižního křídla Špilberku k vidění do 6. dubna. Výstava je mimořádně zpřístupněná denně mezi 9. a 17. hodinou. Plné vstupné je 90 korun, senioři a studenti zaplatí 50 korun.