Jedna kniha jaro nedělá. Ale dvanáct?

Praha - První Velký knižní čtvrtek letošního roku se trefil do začátku astronomického jara. O motivaci víc začít jarní úklid přerovnáním polic s knihami, aby bylo dost místa na některou z dvanácti novinek. Všechny zaplaví knihkupectví ve stejný den - 20. března. Polovina z nich jsou detektivní příběhy.

Co nabízí Velký knižní čtvrtek? (zdroj: ČT24)

Velký knižní čtvrtek se koná popáté, loni poprvé došlo na čtvrtky dva - podzimní a letní. Smyslem projektu, inspirovaného britským Super Thursday, je v záplavě nových titulů upozornit na ty (dle soudu zapojených nakladatelů) zajímavé. Deset velkočtvrtečních novinek vychází také jako e-knihy.

Jo Nesbø: Červenka. Nesbø nemůže chybět na nočním stolku žádného Čecha hltajícího severské detektivky. A v jeho knihách nemůže chybět Harry Hole - bídný zaměstnanec, ale skvělý kriminalista. Tentokrát rozplétá ilegální obchod se zbraněmi, od něhož vedou krvavé nitky až ke druhé světové válce.

Miloš Urban: Přišla z moře. Miloš Urban si libuje v černém humoru, překvapivých pointách, tajemnu a mystice. A pro ty, kteří sice rádi aspoň při četbě řeší zločiny, ale už se jim poněkud zajídá všudypřítomná řežba, nabízí „inteligentní román noir jako odpověď současným krvavým krimi thrillerům“.

Velký knižní čtvrtek 2014: detektivky
Zdroj: ČT24/Kosmas

Na odstřel. Detektivka zas na jiný způsob - komiksová vražda na divadle. Kreslí a píše: Lucie Lomová.

Juraj Červenák: Mrtvý na Pekelném vrchu. Ženy, víno, vražda. Konspirační detektivka z dob tureckých nájezdů do Uher. „Druhý díl se bude odehrávat v rudolfínské Praze. Chystáme ho na podzimní trh,“ prozradil autor. 

Peter May: Muž z ostrova Lewis. Rašeliniště zakonzervovalo tělo mladého muže. Nemá jméno, ale jistě má vraha. Teď už jen na oboje přijít.

Frédéric Lenormand: Smrt čínského kuchaře. Soudce Ti opět zasahuje. A měl by rychle, jinak mrtvých kuchařů bude daleko víc. 

Jess Walter: Nádherné trosky. Ona byla mladá herečka. On plachý majitel penzionu. Ona zmizela, on ji po letech hledá. Není radno se vracet se svými sny na místo činu.

Alice Munroová: Drahý život. Kanaďanka Alice Munroová je zarytá povídkářka a zarýt se pořádně umí i do lidské duše - hrdinů i čtenáře. Češi tuto autorku objevili pořádně až loni, kdy obdržela Nobelovu cenu za literaturu. A bylo by jen k jejich škodě v objevování nepokračovat.

Irena Dousková: Medvědí tanec. Stín žákyně Helenky Součkové dopadá na každou knihu, kterou Irena Dousková vydala po Hrdém Budžesovi. Překročí ho románem inspirovaným posledními dvěma měsíci života Jaroslava Haška?

Velký knižní čtvrtek - jaro 2014
Zdroj: ČT24/Kosmas

Ján Rozner: Sedm dní po pohřbu. Vzpomínková próza slovenského překladatele a publicisty Jána Roznera je zprávou o lidech, událostech a poměrech na Slovensku na počátku normalizace. Česi, čítajte, je to četba téměř povinná.

Chaim Cigan: Altschulova metoda. Napínavý příběh míchající postmoderní technologie a středověkou kabalu slibuje nakladatelství Torst tomu, kdo sáhne po prvním dílu zamýšlené tetralogie. Jako kšandy ale spíš autor (údajně nežíjící) zřejmě napíná čtenáře nejen dějem své knihy - šeptá se v literárních kuloárech, že Chaim Cigan se těší dobrému zdraví pod docela jiným, známým jménem. Takže koupíte-li si jeho dílo, čtěte dobře i mezi řádky.

Mark Lowery: Jenom ponožky nestačí. Tohle se nedá přežít! Zvlášť když jste v pubertě, váš život je v troskách a rodiče nudisti.

Všechny knihy si můžete prolistovat na stránkách Velkého knižního čtvrtku. Miloš Urban, Lucie Lomová, Irena Dousková a Juraj Červenák své knihy představí i osobně v hlavní budově pražské Městské knihovny od 17:00.