Storyslam aneb Co vám budu vyprávět…

Praha - Rádi vyprávíte? Anebo rádi vyprávění posloucháte? Pak byste si měli zaškrtnout v kalendáři 20. březen, který je světovým dnem vyprávění. V tento den se v pražské galerii Langhans koná jednodenní festival Storyslam. Program? Vyprávění a zase vyprávění.

20. březen jako World Storytelling Day se ve světě oslavuje od roku 2001, Česko se připojuje podruhé. „Našim hlavním cílem je pokusit se vzkřísit v Česku vypravěčskou tradici. Schopnost vyprávět příběh se v dnešní době výrazně oslabuje. Tlak informačních technologií a médií na společnost učí člověka příběhy spíše pasivně přijímat, než je aktivně vytvářet a sdělovat. Vyprávění příběhů je přitom nejzákladnější kámen lidové slovesnosti, která má v českých dějinách tak zásadní význam“ vysvětlila ředitelka festivalu a lektorka vyprávění Barbora Voráčová.

Na festivalu představí metodu storytellingu, další workshopy pak přiblíží její využití třeba pro pedagogy. Vypravěčský um předvedou vypravěči z Česka i ze zahraničí a odvážní zájemci si vyprávění mohou také vyzkoušet v „antisoutěži“. Musí publikum zaujmout pětiminutovým příběhem o „monstrech a dracích“, které jsou tématem letošního ročníku. Podrobný program najdete na stránkách spolupořádajícího sdružení Storytelling.

Co je storytelling? Specifická divadelní disciplína i edukační prostředek, silnou tradici má například v Norsku nebo ve Skotsku. Využívá cvičení, hry a především představivosti vypravěčů, kteří jsou zároveň autory i interprety příběhu.