Od Berlína po Izrael. Dvořákova Praha odtajňuje svoje trumfy

Praha – Sedmý ročník festivalu Dvořákovy Prahy poodhalil, kdo z interpretů se v září vrhne před hudby chtivé publikum. Jsou jimi např. Izraelská filharmonie v čele se Zubinem Mehtou, Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského s Vladimirem Fedosejevem nebo elitní výběr členů Vídeňské a Berlínské filharmonie. Milovníci klasiky ukojí své choutky mezi 8. a 22. zářím.

Velké očekávání budí vystoupení jednoho z nejvýznamnějších klavíristů současnosti Krystiana Zimermana. Ten v hlavním městě nevystoupil už přes třicet let. Na paty mu v oblibě šlape ruský houslový virtuoz Vadim Repin, který se na festivalu představí také.

„Dvořákova Praha chce dělat čest svému jménu, být festivalem světovým, a přece výsostně českým. Vedle velkých světových hvězd proto věnujeme péči celému skladatelovu odkazu, čehož je skvělým důkazem letošní provedení Dvořákovy první opery Alfred v koncertní verzi, které bude jistě velkou událostí,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

Programová řada Dvořák Collection I. uvede všechna lichá čísla symfonií Antonína Dvořáka v chronologickém pořadí. Na starost si je vezmou Česká filharmonie, Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského a soubor Musica Florea.

Rezidenční orchestr Dvořákovy Prahy Česká filharmonie také nabídne tři instrumentální koncerty, přičemž houslový koncert v podání Josefa Špačka festival v Roce české hudby slavnostně otevře. Kuratelou komorního programu je pověřen violoncellista Jiří Bárta.

Dvořákova Praha letos spolkne pětatřicet milionů korun, což je o třináct milionů víc než loni. Hlavním festivalovým centrem je tradičně Rudolfinum. Nově pořadatelé publikum zavedou do Anežského kláštera, kde se uskuteční některé koncerty komorní řady, či Týnského chrámu.