Iva Janžurová se prodírá pokrytectvím. Jak se do Lesa volá…

Praha - Vypočítavost, intriky, měnící se hodnoty i konvence. A příležitost pro komediální herectví Ivy Janžurové, která svádí o několik desítek let mladšího muže. Les zasadili do svého repertoáru už téměř před rokem v Divadle na Vinohradech. Nyní se do hry Alexandra Nikolajeviče Ostrovského pustili po svém v Národním divadle.

Iva Janžurová v Ostrovského Lese (zdroj: ČT24)

Režie se ujal Michal Dočekal, který Les nastudoval už před třinácti lety v pražském Divadle Komedie. „Ještě se mi nestalo, že bych dělal nějakou hru podruhé. Chci pochopitelně, aby z toho nebyla stejná inscenace, aby si nebyla ani podobná, nicméně pořád ji dělám já, takže se asi v něčem překrývají,“ připustil.

Děj se točí kolem sporu o les. Zatímco pro bohatou majitelku panství Raisu Gurmyžskou (Iva Janžurová) představuje pouze šanci, jak rozmnožit majetek a získat mladého milence (Igor Ozorovič), pro bezskrupulózního obchodníka Vosmibratova (Vladislav Beneš) je to pouze byznys. Druhou linii hry tvoří postavy dvou neúspěšných herců. 

Les / Ladislav Mrkvička, Igor Bareš, Vladimír Javorský
Zdroj: Národní divadlo Praha/Martin Špelda
  • "Pro mě je Les velmi příjemnou příležitostí si na jevišti vyzkoušet něco, co jsem nikdy neměl možnost odehrát. Vždycky jsem říkal, že se na jevišti nebudu svlékat donaha, nebudu tančit a nebudu zpívat. V Ostrovského hře dělám všechny tři věci najednou," prozradil Igor Bareš, představitel jednoho z herců. Druhého hraje Vladimír Javorský - a život obou je naplněný ideály, které ale mají stěží naději uspět.

Satira o  pokrytectví a kariérismu připomíná Čechova. Ostrovskij coby jeho předchůdce je ale komediálnější. "Ostrovskij stojí mezi Gogolem a Čechovem, groteskní linie, která vychází z Gogola, je u něj hodně silná, ale v jistých tématech předjímá Čechova. V Lese vás třeba nemůže nenapadnout Višňový sad, nicméně ten styl je výrazně grotesknější," potvrdil režisér Michal Dočekal.

Komediální rys podtrhuje i stylizace Ivy Janžurové. Předobrazem statkářky pokoušející se zastavit prchající čas koketérií s mladíkem prý byla i některá známá jména šoubyznysu. „Michal Dočekal jmenoval například Ivanku Trampovou. Když jsme sháněli kostýmy, dokonce jsem se zabývala myšlenkou, že jí napíšu, jestli by mi neposlala nějaké odložené věci,“ přiznala Janžurová. 

A zatímco v Národním divadle rozprodává les Iva Janžurová, v Divadle na Vinohradech, které hru uvedlo v loňské sezoně, obsadil režisér Daniel Hrbek do role statkářky Danielu Kolářovou. Vinohradský Les je stále na programu, takže diváci mají zajímavou možnost obě inscenace pražských scén porovnat. V Divadle na Vinohradech vsadili na společensky vážnější tón, v Národním zvolili groteskní tragikomedii.

  • "Ostrovskij ve hře řeší mezilidské vztahy a také sociální politiku a problematiku peněz, to se mi zdá vždycky velmi aktuální. Ale Michal Dočekal formou, kterou zvolil, podtrhuje také iluzivnost lidského života, co je pravda a co není pravda. Ta hranice bývá často velmi úzká," podotkl k nastudování ve zlaté kapličce Igor Bareš.

Premiéru měl Les v budově Stavovského divadla 19. března. Vypravit se na něj před divadelními prázdninami můžete ještě pětkrát, nejdříve 25. března.