Fotoaparáty chytrých telefonů vzali na milost i světoví umělci

Praha – Chytrým telefonům se tak říká právem. Stačí si vzít jen jejich fotoaparát, který je mnohdy kvalitnější než klasický. Už na to přišli i uznávaní fotografové, kteří se pouští do experimentů a fotí i na ně. Mezi nimi třeba fotoreportér Jan Šibík nebo dvojnásobný kandidát na Pulitzerovu cenu Richard Hernandez. Výsledná díla vystavuje dnes a zítra Národní technická knihovna prostřednictvím exhibice Snap!

Jeden z nejznámějších českých fotoreportérů s focením na mobil nejdřív váhal. A i teď, když se mu nějakou dobu věnuje, je pro něj spíš vytržením ze stereotypu a odpočinkem. Neváhá dvě hodiny chodit po Praze a fotit a fotit…

iCon Prague 2014…

…je festival, prostřednictvím kterého se uskuteční výstava prezentující pouliční díla fotografů Richarda Kociho Hernandeze, Jana Šibíka, Andrewa Proudlovea a Tomáše Tesaře. Snímky na bambusových deskách je možné zakoupit. Mimo to akce nabízí přednášky, ukázky nejnovějších technologií apod.

Focení na ulici je samostatný žánr. Fotografové specializující se na takzvanou street fotografii (iPhone street či iPhone art) potřebují přístroj, který je malý, snadno ovladatelný a především nenápadný. Menší přístroj se jim pak často hodí v situacích, kdy by se neodvážili velký fotoaparát vytáhnout a zamířit na někoho.

Tento způsob kvituje i Richard Koci Hernandez, který je v nenápadném focení průkopníkem. Jakmile fotografovaný ví, že na něj někdo míří aparátem, snímek je nepřirozený. Tomáš Tesař se snímky zase často experimentuje a upravuje je různými filtry a efekty. Obrovské množství podpůrných aplikací ale nenahradí to nejdůležitější, což je cit. Nespoléhá se na aplikace upravující snímek. Žádné kouzlo se konat nebude a fotka nebude uměním sama od sebe.

Šibík aplikace neodmítá, své snímky v nich ale upravuje velmi jemně. „Chci, aby ta největší hodnota toho záběru, byla hodnota toho mého oka,“ říká.