Výpravná Polská krev hýří stovkami kostýmů

Brno - Nejslavnější opereta českého skladatele Oskara Nedbala Polská krev je skutečnou směsicí: česká hudba vznikla na rakouské liberto, jež vychází z ruské předlohy, která vypráví příběh z polského prostředí. Hudebník a dirigent Nedbal by letos oslavil 140. narozeniny. Národní divadlo Brno mu proto coby dárek nadělilo pestrou inscenaci plnou úchvatných kostýmů.

„Seškrtali jsme prózu, zůstala z ní zhruba třetina. Diváci se tak mohou těšit na dramatické a svižné dílo,“ nalákal mladý režisér Tomáš Pilař. „Nechali jsme se inspirovat rokem 1880, kdy Nedbal prožíval své mládí. Inspiroval jsem se také kompozicemi dobové malby. Když měla Polská krev premiéru, začala vznikat například Slovanská epopej Alfonse Muchy,“ naznačil možné vlivy Pilař.

Polská krev je druhou z šesti Nedbalových operet. Brněnská inscenace nabízí klasické pojetí tří dějství se dvěma přestávkami. Divák se ale může těšit na dechberoucí kostýmní výpravu. „Tehdy byly v interiérovém designu těžké řasené závěsy, což se odráželo i v módě. Takže i šaty vypadaly těžce, ale byly z hedvábí. Napadlo mě odlehčit to netradičním materiálem, kterým je lehký a vzdušný tyl,“ popsal svou práci autor kostýmů a scény Aleš Valášek.

Kvůli představení Polská krev nechalo Národní divadlo Brno ušít téměř tři stovky kostýmů, z toho je minimálně čtyřicet plesových rób. Jenom tylové látky se spotřebovalo na tři kilometry, a švadleny musely najmout dokonce posilu, která se věnovala výhradně stříhání látek. Jinak by totiž nestihly vyrobit stovky úchvatných kostýmů pro jednotlivé postavy i jejich alternace.

Opereta Polská krev patří k nejpopulárnějším dílům českého skladatele a dirigenta Oskara Nedbala a dočkala se i filmového a televizního zpracování. Libreto k ní napsal Leo Stein na námět Puškinovy povídky Slečna selka. Polská krev byla poprvé uvedena v roce 1913 ve Vídni. Příběh vypráví o rozmařilém polském hraběti Boleslawu Baranském, kterému napraví hlavu i bankrotující hospodářství rázná Helena Zarembová v přestrojení za prostou vesnickou ženu.

Režie klasického díla Polská krev je ujal Tomáš Pilař, který je už brněnskému publiku dobře známý z úspěšné inscenace Papageno hraje na kouzelnou flétnu. Podtitul inscenace, ve které dojde k mnoha záměnám, zní S jednou ženou rady vím si, ale dvě!

Současná inscenace byla připravena u příležitosti 140. výročí Nedbalova narození a v rámci Roku české hudby. Podle operety natočil Karel Lamač v roce 1934 hudební komedii a v roce 1978 bylo natočeno i její televizní zpracování. V současnosti mohou diváci Polskou krev vidět také v Plzni či v pražském Karlíně.