Cenu Astrid Lindgrenové získává… Lindgrenová!

Stockholm - Astrid Lindgrenovou a Barbro Lindgrenovou nespojuje žádný příbuzenský vztah, kromě příjmení a psaní knih pro děti mají ode dneška ale společného ještě něco - cenu, která nese jméno první z nich. Uděluje se každoročně autorům a ilustrátorům z celého světa. Letos ji získala sedmasedmdesátiletá Švédka Barbro Lindgrenová.

  • "Všechno začalo dopisem od Astrid Lindgrenové, v němž mi řekla, jak napsat dobrý příběh. Řídila jsem se jejími radami a její dopis byl mojí univerzitou," svěřila se vítězka, že k jejímu úspěchu přispěla i její slavná jmenovkyně a krajanka.

Letos komise vybírala z 238 ilustrátorů a autorů knížek pro děti z celkem 68 zemí. Oceněná autorka píše knihy pro děti všech věkových kategorií, kritici oceňují mimo jiné i její novátorský přístup. Součástí jejího díla jsou obrázkové knihy, básnické sbírky, hry i romány pro dospívající mládež. Poprvé se veřejnosti představila s knihou Mattias sommar (Mattiasovo léto) v roce 1965, od té doby se podepsala pod více než stovku děl. 

Porota Lindgrenovou označila za „průkopníka literatury“, podle ní znovu „vynalezla“ obrázkovou knihu pro malé čtenáře i absurdní prózu a realistickou beletrii pro mládež. Přičemž „na vysoké urovni představuje jak hravost štěstí, tak tajemnou podstatu života a blízkost smrti“. 

Cenu založila švédská vláda na počest světoznámé autorky literatury pro děti Astrid Lindgrenové, jejíž díla jako Děti z Bullerbynu nebo Pipi dlouhá punčocha jsou všeobecně známá i v České republice. Lindgrenová zemřela v roce 2002, od toho roku se cena uděluje. K literárnímu ocenění patří finanční prémie ve výši pět milionů švédských korun (téměř 14 milionů korun), což z něj činí jedno z nejlépe dotovaných ocenění za literaturu pro děti a mládež na světě.