Mladí už zase Ladí Jazz. Nebo spíš Grammy?

Praha – „Ta dnešní mládež…,“ slýcháme občas s povzdechem. Konec nářkům. Ta dnešní mládež se na měsíc zabaví, duben se totiž ponese ve znamení akce Mladí Ladí Jazz, která od 30. března nabídne koncerty, workshopy, vzájemná setkávání a inspiraci. Festival letos oslaví jubilejní pátý ročník, pořadatelé proto lákají na „nejzajímavější program v celé historii“ události. Narážejí zřejmě na přítomnost tří držitelů Grammy.

Příznivci jazzu už mohou vybírat outfit na sedm koncertních večerů doprovázených veřejnými vystoupeními v centru Prahy i po celé republice. Jako každý rok se talentovaní zájemci mohou zúčastnit soutěže Jazz Fruit o nahrání debutové desky .

A co se tedy v programu objeví? Zahajovací koncert proběhne v režii amerického pianisty Roberta Glaspera, který se doma kochá čerstvou soškou z Grammy Awards. Hudebník představí nové album a zároveň vystoupí s projektem Robert Glasper Experiment.

Velké nadšení však vzbudilo také oznámení vystoupení japonské pianistky Hiromi Uehara (taktéž držitelka Grammy). Ta je v současné době považovaná za nejvlivnější jazzwoman současnosti. Do Česka se podívá se svým sólovým projektem podívá poprvé.

Jazz Fruit…

… je festivalová soutěž pro mladé hudebníky. Jejím cílem je podpořit rozvoj neokoukaných talentů finančním darem a poskytnout jim příležitost nahrát debutovou desku. Jazz Fruit se dočká samostatného večera, během něhož vystoupí tři finalisté. O tom nejlepším rozhodne porota i diváci. Vítěz soutěže mimo jiné vystoupí v rámci festivalu před německým Tingvall Trio v klubu Jazzdock. Projekt je otevřen všem mladým uskupením pohybujícím se v oblasti jazzu a okolí, uzávěrka soutěže je stanovena na 29. března.

Tato jména dále doplní třeba nu-jazzová formace Portico Quartet, Tingvall Trio v čele se švédským pianistou Martinem Tingvallem nebo polská naděje Jazzpospolita. Vrchol festivalu Mladí Ladí Jazz nese na bedrech americký baskytarista Victoor Wooten, držitel pěti cen Grammy. Ten zavítá na festival v plné sestavě se svou Victor Wooten Band a v hlavním městě tak ukončí jazzové radovánky.