Vatikán zavěsí archivy zdarma na web. První jdou japonské rukopisy

Vatikán – Vatikánská knihovna skrývá psané památky staré 18 staletí. Historie lidstva na papíře a pergamenu nyní vkročí do digitálního věku. Apoštolská knihovna se dohodla s japonskou firmou NTT Data na digitalizaci tří tisíc historických rukopisů, které pak budou zájemcům k dispozici zdarma na internetu.

Vatikán digitalizuje archivy (zdroj: ČT24)

Prvních 3 000 svazků má projít skenerem v prvních 4 letech. Jakmile je snímek rukopisu hotový, putuje do webového archivu. Díky digitalizaci se dokumenty zpřístupní nejen odborníkům, ale i široké veřejnosti. Vatikán si pochvaluje i to, že je nebudou nadále poškozovat badatelé, staré listy se totiž snadno rozpadají a vyžadují zvláštní péči.

41 milionů stránek

„S rukopisy se nebude hýbat, zůstanou uvnitř Vatikánské knihovny. Naši pracovníci byli proškoleni a budou i nadále školeni odborníky knihovny v tom, jak zacházet s těmito velmi křehkými dokumenty,“ vysvětlil Patrizio Mapelli z NTT Data. Digitalizace celkem 1,5 milionu stránek bude stát 18 milionů eur, tedy téměř 500 milionů korun. Vatikán by chtěl v budoucnosti dostat na internet 82 tisíc rukopisů o celkovém počtu 41 milionů stránek. Celá digitalizace by měla trvat deset let (stránky knihovny zde).

Mezinárodní spolupráce Vatikánu s japonskou firmou NTT Data ovlivnila také to, jaké materiály vatikánští knihovníci pošlou pod skener mezi prvními. „Využili jsme příležitosti vybrat ty rukopisy, které zajímají právě japonský svět,“ oznámil prefekt knihovny monsignor Cesare Pasini. Je mezi nimi například rukopis z roku 1613, který dokumentuje přísahu 42 křesťanů z Kuchinotzu, nebo akvarely zobrazující japonské tance.

Studovna Vatikánské apoštolské knihovny
Zdroj: ČTK/AP/Pier Paolo Cito

Knihovna ve Vatikánu zároveň ve spolupráci s knihovnou v Oxfordu začala na internetu zveřejňovat další vzácné tisky (více zde). Postupně by tak mělo být možné prohlédnout si na webu dalších 1,5 milionu stránek. Snahou tohoto projektu je dát dohromady a zveřejnit texty, které se za uplynulá staletí rozptýlily po světě. Číst a studovat tak bude možné například bibli od vynálezce technologie mechanického knihtisku pomocí pohyblivých liter Johannese Gutenberga, která je uložena v Oxfordu.

Vatikánská apoštolská knihovna byla založena v roce 1451 a je jednou z nejdůležitějších vědeckých knihoven na světě. Uchovává 180 tisíc rukopisů, 1,6 milionu knih a 150 tisíc tisků, kreseb a rytin. Knihovna byla v 17. století oddělena od tajného archivu, který uchovává veškeré písemnosti Vatikánu a obsahuje dalších 150 tisíc položek.