Výstava, jakou Čína neviděla

Praha - Studenti Akademie múzických umění měli vystavovat v Pekingu. Do galerie dorazili, nedorazila ale jejich díla. Mladí umělci se jim tedy rozhodli uspořádat výstavu alespoň v Praze - nazvali ji „ztracená“.

AMU vystavuje "ztracená" díla (zdroj: ČT24)

Práce více než čtyř desítek studentů oborů fotografie, scénografie a skladby na pražské AMU byly určeny pro galerii China Czech Contemporary v Pekingu. Z technických důvodů se ale do Číny vůbec nedostaly. Studenti si tak museli poradit a během týdne vytvořit náhradu za projekty, na kterých pracovali celý rok. „Nikdo z nás neuměl čínsky, takže když jsme urvali nějakého tlumočníka, abychom vůbec našli obchody, kde mají hlínu nebo speciální papír, trvalo to třeba celý den,“ popisuje čínské nesnáze profesorka Jana Zbořilová.

I přes všechny potíže se prý výstava s názvem Vystřelený šrapnel uklidní pozorovatele setkala s dobrým ohlasem u čínských médií i čínských návštěvníků. A zkrátka nakonec nepřišla ani ztracená díla - jen místo v Pekingu jsou k vidění v Galerii AMU. 

Na rozbalení čekala celý rok a nedostalo se na všechna - vzhledem k tomu, že byla určena pro ohromný prostor o rozloze několika set metrů čtverečních. O těch, která návštěvníci v Praze do 27. dubna uvidí, rozhodl los. I ostatní práce se ale svých pěti minut slávy dočkaly - jen zůstaly zabalené.