Centrum není všechno, umění dříme i v regionech, víme?

Plzeň - Otázku: „Jak z toho ven?“ si občas klade každý. Návod na únik z reality a pohled mimo hlavní umělecká centra poskytuje rozsáhlá výstava Ze středu ven – Umění regionů 1985 – 2010. Výtvarníci skrz ni řeší hlavně proces decentralizace české umělecké scény a rozvoj nových uměleckých periférií. To vše je k vidění pod hlavičkou Západočeské galerie v Plzni až do 8. června.

Výstava Ze středu ven ukazuje umění v regionech (zdroj: ČT24)

Větší prostor dostává z vymezeného období hlavně druhá polovina osmdesátých let minulého století. Tam totiž začala povolovat ostražitost totalitního režimu a i na venkově a v okolí měst se etablovala řada výrazných tvůrčích individualit. Ze středu ven chce zkrátka ukázat, že umění nedříme jen v typicky velkých společenských centrech.

Vývoj regionálních scén zaostřil na České Budějovice, Hradec Králové, Liberec, Olomouc, Ostravu, Plzeň, Ústí nad Labem a Zlín.

„Výstavní projekt dále zkoumá jednotlivá specifika, kterými v průběhu devadesátých let konkrétní regionální okruhy postupně obohacují širší umělecký kontext. Patří mezi ně například důraz kladený na sociální ukotvení umělecké produkce typický především pro ostravskou nebo ústeckou scénu, který vyrůstá z vypjatého sociálního paradigmatu českých postindustriálních periferií v procesu jejich společenské transformace,“ uvádí galerie.

Mimo to se ale exhibice věnuje také konkrétním jménům, která vybočila svou originalitou a svými aktivitami výrazně ovlivnila konkrétní lokality. Celkem se představí tvorba pětatřiceti umělců.

Autory koncepce jsou Michal Koleček a Ladislav Daněk. K výstavě vyjde stejnojmenná publikace, zájemci se mohou zúčastnit komentovaných prohlídek. Bude se také konat konference Síla regionu a cyklus přednášek.