Zeď uprchlického tábora vypráví osudy syrských běženců

Ammán - Ze stěny uprchlického tábora Zátarí v Jordánsku se stala výstavní plocha. Fotografie zachycují každodenní život běženců, kteří se tu ukryli před válkou v Sýrii.

Ze stěny uprchlického tábora je výstavní plocha (zdroj: ČT24)

Zátarí, jeden z největších uprchlických táborů na světě, je pro běžence oázou uprostřed jordánské pouště. Od okolního světa ho odděluje betonová zeď s ostnatým drátem. A na ní teď visí fotografie života uvnitř.

„Chtěli jsme ukázat, že tam jsou konkrétní lidé, kteří přežili velmi těžké a tragické situace. A přesto se snaží žít, jak nejlíp to jde,“ tvrdí fotografka a organizátorka výstavy Nina Bermanová.

První záchytné místo pro lidi, kteří prchali před krvavým konfliktem v Sýrii, se po dvou letech rozrostlo na čtvrté největší město Jordánska. „Lidé říkají, že ty zdi vypadají trochu jako u vojenské základny a ne jako u uprchlického tábora. Proto jsme je polepili zvětšeninami fotek, které vznikly v posledních měsících. Chtěli jsme toto místo oživit a navodit příjemnější atmosféru pro lidi, kteří sem přicházejí,“ říká mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Andy Needham.

Za tři roky občanské války v Sýrii zemřelo přes 150 000 lidí, milion jich je na útěku. Fotky u vstupní brány do uprchlického tábora budou navždy připomínat ty, kteří přežili.