Zemřela stálice Hollywoodu, Mickey Rooney

Los Angeles – Ve třiadevadesáti letech zemřela jedna z legend a stálic Hollywoodu, komik Mickey Rooney. Nejslavnější byl ve 30. a 40. letech jako herecký partner Judy Garlandové. Dvojnásobný držitel Oscara byl celkem osmkrát ženatý, jeho herecká kariéra trvala devadesát let.

Mickey Rooney bavil diváky dlouho předtím, než natočil svůj první film. Jeho rodiče byli vaudevilloví umělci a Rooney s nimi poprvé vystoupil v patnácti měsících. Metr dvaapadesát vysoký chlapík byl u začátků zvukového filmu a zažil předválečný Hollywood, kdy byl se svou hereckou partnerkou Judy Garlandovou jedním z nejobsazovanějších herců. Narukováním do armády 1944 svou kariéru přerušil. Po válce už nikdy nedosáhl své dřívější slávy. Přesto si zahrál ve stovkách filmů. 

Během své kariéry získal dvakrát Oscara – v roce 1938 za filmy s titulem a hlavní postavou jménem Andy Hardy, v roce 1982 ve svých 62 letech za celoživotní dílo. Mezi jeho poslední snímky patřil v roce 2012 americký thriller The Voices from Beyond. 

Mickey Rooney, stálice Hollywoodu, zemřel (zdroj: ČT24)

Rooney byl u zrodu hvězd jako Elizabeth Taylorová, s Frankem Sinatrou a Deanem Martinem měli vlastní show. Byl velkým milovníkem žen a oženil se celkem osmkrát. Jeho první manželkou byla slavná herečka Ava Gardnerová.