Činoherák Ústí by mohl hrát už v květnu

Ústí nad Labem - Bývalý soubor ústeckého Činoherního divadla obnoví činnost pod novým názvem. Nedávno založený spolek nese jméno Činoherák Ústí. Divadlo by mohlo začít hrát už v polovině května. Časem chce jako domovskou scénu využívat budovu roky zavřeného kina Hraničář v centru města.

Pod nový spolek přešel celý soubor končícího Činoherního divadla. Základním repertoárem divadla budou hry, které soubor hrával pod starou hlavičkou. „Podařilo se nám získat k většině her fundus, kulisy a především práva,“ řekl jeden ze zakladatelů spolku Jiří Mach. Divadlo bude fungovat zatím zcela bez dotací, postupem času zřejmě požádá o granty. „Budeme rozvíjet svobodnou a nezávislou kulturu v Ústí nad Labem a budeme naprosto nezávislí na všech mocenských vlivech,“ řekl herec Jiří Maryško.

Na činnost souboru a úpravy kina bude během několika dnů vypsána celonárodní sbírka. „O souhlas už jsme příslušné úřady požádali. Prioritou bude zajistit a adekvátně zaplatit soubor a uvést budovu kina do stavu, kdy tady bude možné hrát divadlo,“ uvedla Veronika Vendlová, která pro spolek sbírku organizuje. První představení by divadlo mohlo odehrát v polovině května. „Máme variantu, kde by to mohlo být, ale zatím ji zveřejňovat nebudeme,“ doplnil další ze zakladatelů Jan Kvasnička. „Přes prázdniny jsou v plánu zájezdová představení, od září bychom mohli hrát v budově kina,“ vysvětlil Kvasnička.

Činoherák Ústí by mohl hrát už v květnu (zdroj: ČT24)

S opravou kina by mohly pomoci dotace

Spolek získal budovu kina do dlouhodobého pronájmu. V první fázi plánuje investice v řádech statisíců korun. „Musíme postavit konstrukci a jeviště, aby se tady dalo hrát divadlo. Počítáme s rekonstrukcí sociálního zařízení, úpravami elektroinstalace a dalšími kroky,“ řekl další ze zakladatelů Ondřej Klein. Spolek by chtěl časem získat budovu do svého majetku a kompletně ji zrekonstruovat mimo jiné z evropských dotací.

Krize kolem ústecké činohry se táhla od konce ledna, kdy rada města náhle změnila financování divadla. Soubor přerušil činnost a o grant nepožádal. Ústecké zastupitelstvo na začátku března rozhodlo, že radnice založí příspěvkovou organizaci Činoherní studio města Ústí nad Labem. Současné Činoherní divadlo města Ústí nad Labem míří k zániku. Obecně prospěšnou společnost čeká v řádech týdnů insolvence a likvidace.

Vydáno pod