Incest v opeře. Studio hrdinů vypráví o Krvi Wälsungů

Praha - Studio hrdinů uvedlo premiéru inscenace Krev Wälsungů, která vychází ze stejnojmenné povídky spisovatele Thomase Manna. Skandální příběh o milostném poměru dvou sourozenců se prolíná s germánskou mytologií a operou Richarda Wagnera.

Krev Wälsungů ve Studii hrdinů (zdroj: ČT24)

Hlavními postavami Krve Wälsungů jsou Siegmund a Sieglind, dvacetiletá dekadentní dvojčata z bohaté mnichovské rodiny. On studuje dějiny umění, Sieglind čeká na svatbu s úspěšným úředníkem, ani jedno však neberou vážně. Raději se věnují hudbě Richarda Wagnera, především jeho opeře Valkýra, jejíž hlavní postavy se jmenují stejně. Sourozence spojuje velmi složitý vztah a jejich společná návštěva Valkýry skončí incestem.

Rozmezí divadla a opery

Krev Wälsungů z roku 1906 byla kvůli svému skandálnímu obsahu poprvé publikována až v roce 1921. Nositel Nobelovy ceny za literaturu Thomas Mann pojmenoval svoji novelu podle bájného germánského rodu Wälsungů, který se poprvé objevuje v staroanglickém hrdinském eposu Beowulf. „Ta novela je do jisté míry sebeportrét Thomase Manna jakožto muže, který usiluje o ženu z velmi bohaté rodiny,“ říká režisérka Katharina Schmitt. V Čechách je novela známá zejména díky západoněmeckému filmu z poloviny 60. let.

Inscenace se pohybuje na rozmezí divadla a opery, Katharina Schmitt pracuje s činoherními herci stejně jako s operními zpěváky. Diváci uslyší během představení árii z Valkýry v provedení Lucie Juránkové a Martina Vodrážky. Scénografii k inscenaci vytvořil stálý spolupracovník Kathariny Schmitt Pavel Svoboda, kostýmy navrhla Tereza Beranová, dramaturgicky spolupracoval Jakub Režný.

Ke znepokojení diváků přispívá i strohé prostředí Studia hrdinů v podzemí Veletržního paláce. Scéna pracuje teprve třetí sezonu, už na sebe však upozornila třeba Cenou Alfréda Radoka, kterou získal herec Karel Dobrý za roli v loňské inscenaci Den opričníka.