Zemřela autorka deníků Adriana Molea

Londýn - Napsala i jiné knihy, ale bezesporu nejvíce ji proslavil fiktivní deník Adriana Molea, puberťáka, který touží stát se intelektuálem. Autorka jeho příběhu, britská humoristická spisovatelka Sue Townsendová, zemřela ve čtvrtek ve věku 68 let.

Zemřela Sue Townsendová (zdroj: ČT24)

Townsendová se narodila 2. dubna 1946 v Leicesteru, nedokončila střední školu a vdala se už v osmnácti letech. Pracovala jako instruktorka kanoistiky nebo tovární dělnice. Dvacet let psala do šuplíku. „Nemůžu říct, že by mě to tak uspokojovalo, ale smířila jsem se s tím, že to tak bude. Nesnesla jsem představu, že by někdo mé dílo četl,“ tvrdila později. Na konci 70. let začala psát pro leicesterské divadlo hry.

Opravdového úspěchu ale dosáhla až díky Tajnému deníku Adriana Molea. Fiktivní zápisky třináctiletého kluka vyšly poprvé v roce 1982 a staly se bestsellerem. Se směsí naivity a sarkasmu popisovala Townsendová rodinné vztahy, milostné trable, ale i politiku premiérky Thatcherové. Kniha byla přeložena do více než třiceti jazyků, včetně češtiny, a vznikl podle ní i televizní seriál a muzikál. „Byl tomůj první překlad, který (nejen mně) pomáhal překonávat depresivní realitu 80. let u nás,“ vzpomíná překladatelka Helena Hartlová. Moleův život - až do dospělosti - zachytila Townsendová ještě v dalších sedmi pokračováních,  poslední (Adrian Mole - léta prostoty) vyšlo v roce 2009.

Tajný deník Adriana Molea vyšel několikrát i česky - a také jako audiokniha. Namluvi ji Vojta Kotek.
Zdroj: ČT24

Méně známé už jsou její další tituly - napsala například krimiromán Coventry na útěku, sbírku fejetonů Pravdivá zpověď ženy ve středních letech nebo knihu Inkognito o britském ministerském předsedovi, který se v převleku za ženu vydá poznat, jak se žije prostému lidu. O pozdvižení se postarala románem Královna a já, v němž líčí satirický obraz britské královské rodiny, která se po zrušení monarchie musí začít starat sama o sebe.