Hudební festival amerických snů, který Evropu nezajímá: Lollapalooza

Hudebních festivalů je mraky. Jedním z nejoblíbenějších je v Severní Americe putovní Lollapalooza, tedy akce, která už třiadvacet let neztrácí fanoušky, ať se její pódia hnou kamkoliv. Od roku 2010 popularita tohoto svátku opěvujícího muziku stále stoupá a začíná se rozšiřovat i na jihoamerický kontinent. Na Lollapalooze se podle muzikantů může stát cokoliv…

Festival Lollapalooza (zdroj: ČT24)

Před čtyřmi lety se festival poprvé rozšířil na jih do Chile. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a mezi sousedy se rozkřiklo, jak je akce povedená, a tudíž se zapojilo i brazilské Sao Paulo. Začátkem letošního dubna hostilo Lollapaloozu poprvé také argentinské Buenos Aires.

Padesát koncertů navštívily během dvou dnů desetitisíce diváků. Festival nabízí téměř všechno, na co si jen hudební fanoušek vzpomene. Letošní ročník přiveze rappera Eminema, legendární rockery Arctic Monkeys, elektroniku v podání Foster The People nebo dubstepových Chase & Status či éterický objev minulého roku London Grammar. Své místo si zkrátka najde metal, hip hop i punk rock.

Nikdo netušil, že se z putovní rozlučky severoamerické kapely v roce 1991 stane tak úspěšná akce. Lollapalooza se převtělila v každoroční cestovní festival, který pomohl objevit a popularizovat alternativní rockové skupiny. Ke slávě dopomohl třeba Red Hot Chilli Peppers nebo Sinead O'Connorové.

Kromě kvalitního line-upu pamatují organizátoři na prostor pro taneční a komediální představení či na aktivity občanských iniciativ, které se starají o životní prostředí.

Evropa o ikonickou Lollapaloozu zatím zájem neprojevila.