Velikonoční pondělí? Vyšlehají vás Cut Copy

Praha – Velikonoční pondělí – dámy si ošetřují zarudlá pozadí a pánové si lámou hlavu, proč je letošní výslužka tak skromná. Obě pohlaví si mohou vylepšit náladu dnešním koncertem australské čtveřice Cut Copy v Lucerna Music Baru, kde vystoupí v rámci série Excellent Jukebox. Jejich hvězdný status, který si synth-popoví kouzelníci vydobili díky deskám Bright Like Neon Love nebo In Ghost Colours si přijedou potvrdit za asistence předskokanů Deaths po necelých třech letech od jejich české premiéry.

Pět věcí, které vám o Cut Copy možná unikly, ale neměly:

  • Frontman Dan Whitford měl před založením Cut Copy v roce 2001 jinou práci. Stál u zrodu grafického studia Alter, které má přirozeně na svědomí veškeré vizualizace týkající se kapely. Nemají na práci ale jen to, Alter studio pracuje se vším, na co jde cokoliv nalepit, potisknout, vytisknout nebo i s bytovým či architektonickým designem. „Náš záběr je zkrátka velmi široký,“ uvádějí pracovníci. 
  • Jak sestava přišla s názvem Cut Copy? Whitford musel rychle odevzdat první nahrávku a ze všech slov na světě ho v tu chvíli napadlo jedině „cut“ a „copy“, což byly zkratky funkcí, které nabízel jeho počítač.
  • Jejich příznivci se zatím těší ze čtyř alb. Poslední Free Your Mind vyšlo loni v říjnu a je inspirované dvěma „léty lásky“ v letech 1967 (San Francisco) a 1988 (Velká Británie), o čemž svědčí pojmenování desky, kterou prostupuje motiv svobody i volnomyšlenkářství.
  • Do širšího povědomí prorazili dnes již téměř kultovním albem In Ghost Colours, ze kterého pochází megaúspěšné singly jako Hearts On Fire. Produkoval ho renomovaný Tim Goldsworthy, který mimo jiné spolupracoval na zásadních nahrávkách umělců jako UNKLE, James Lavelle, LCD Soundsystem nebo Massive Attack.
  • Do nejnovějšího klipu Cut Copy naverbovali herce Alexandera Skarsgårda. Fanoušci seriálů znají jeho tvář z True Blood nebo Generation Kill. Má za sebou i filmovou zkušenost s dánským režisérem Larsem von Trierem, objevil se v jeho snímku Melancholia.