Figurama v Ostravě: Akty ve starých hornických šatnách

Ostrava - Ostravská výstava Figurama 2014 přináší sto dvacet kreseb studentů dvanácti uměleckých vysokých škol z Česka, Polska a Slovenska. Letošní ročník přehlídky figurálních prací studentů organizuje Fakulta umění Ostravské univerzity. Kresby organizátoři instalovali do prostor průmyslové památky Důl Michal.

Festival Figurama založili v roce 2001 Boris Jirků a Karel Pokorný. Měli pocit, že z uměleckých škol mizí kreslení podle živého modelu a chtěli to napravit. Za čtrnáct let uspořádali šedesát výstav po celé Evropě, zapojily se i školy americké, japonská nebo vídeňská.

„Chceme ukázat, jaké jsou možnosti kresby, že totiž touto technikou můžeme obsáhnout celý vesmír. Já navíc kresbu miluji,“ řekl malíř, sochař, ilustrátor a vysokoškolský pedagog Boris Jirků.

Hovoří Boris Jirků (zdroj: ČT24)

Kresba je základ, nelze ale zůstat u toho, co vidíme

Vystavené kresby studenti vytvořili během výuky. Například sochaři ostravské Fakulty umění mají figurální kresbu jednou týdně, kromě toho musí absolvovat speciální kurzy, na kterých vždy kreslí celý týden od rána do večera. „Během té doby vytvoří sto až sto padesát kreseb různých formátů. Kresba je totiž základ. Studenty nutí pracovat s viděnou skutečností, zároveň je nutí přemýšlet abstraktně. Nemohou zůstat jen u toho, co vidí,“ vysvětloval šéf katedry sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity Jaroslav Koléšek.

Když s kolegy přemýšlel, kam by měli kresby umístit, bylo rychle jasné, že to bude Důl Michal v Ostravě-Michálkovicích. „To místo má ducha a historii. Akt a lidská figura tam patří více než kde jinde,“ řekl Koléšek.

Boris Jirků byl nadšený, hlavně z takzvaných řetízkových šaten, ve kterých měli horníci zavěšené šaty na řetízku u stropu. „Tady se horníci svlékali ze šatů, nazí chodili do sprch, pak se oblékali. To prostředí je úžasné, plné příběhů,“ uvedl Jirků.

Výběr sto dvaceti kreseb studentů uměleckých škol si mohou zájemci prohlédnout v ostravském Dole Michal do konce května. Pak organizátoři výstavu přesunou na výtvarnou akademii v Poznani.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)