Kim Čong-un Hamlet, Romové a Kapuleti. Shakespeare stále aktuální

Praha - Londýnské shakespearovské divadlo Globe vyrazilo na světové turné, které zahrnuje i Severní Koreu. Romeo a Julie v podání českého režiséra Davida Drábka zase řeší střet romských Monteků a gádžovských Kapuletů. S dílem nejslavnějšího alžbětinského dramatika se zkrátka dodnes vyrovnávají umělci a diváci celého světa. Přesně před 450 lety, 26. dubna 1564, byl William Shakespeare pokřtěn (datum narození není jisté). Na ČT art se od 20:20 podívejte na osobitou interpretaci Hamleta od Ivana Vyskočila HAPRDÁNS neboli Hamlet princ dánský, ve zkratce. Česká televize připravila k výročí celou sérii pořadů.

Připomínkou Shakespearova výročí bude také pražské hostování londýnského divadla Globe, které do Čech zavítá díky spolupráci Prague Shakespeare Company a Letních shakespearovských slavností. Na dvou večerech 25. a 26. června jeho členové uvedou na Pražském hradě inscenaci Hamlet. Divadlo Globe do Česka přijede v rámci rozsáhlého světového turné, během kterého chce Shakespeara zahrát ve všech zemích světa, a to včetně severní Koreje, kde uvede taktéž příběh prince dánského.

Nesmiřitelná tupost 

Zápletka hry se přitom točí kolem rodinné tragédie, která vrcholí, když Hamlet zabije svého strýce. To by mohlo v Severní Koreji probudit vzpomínky na nedávné události, kdy vůdce Kim Čong-un nařídil v prosinci loňského roku popravit svého strýce, generála Čang Song-tcheka. „Je temná ironie, že se Hamlet točí kolem prince bojujícího s vlastním svědomím. Kim Čong-un není Hamlet. On žádné známky zápasu s vlastním svědomím nejeví,“ komentuje korejské představení skupina na ochranu lidských práv Amnesty International.

S odkazem nejslavnějšího alžbětinského dramatika se zkrátka dodnes vyrovnávají diváci po celém světě. Český režisér David Drábek nedávno upravil Romea a Julii, aby kromě příběhu dvou milenců nasvítil problémy české společnosti, konkrétně soužití romských Monteků a gádžovských Kapuletů. „Chtěli jsme vše otevřeně pojmenovávat, nikomu nestranit. Velkou úlohu v příběhu nese Shakespearův jazyk. Dosud neteční, zcyničtělí a chladní lidé se díky kráse Shakespearovy poezie otevírají, zniterňují a sbližují. A stejně jako u klasika i u nás nesmiřitelná tupost obou klanů způsobí smrt dvou zamilovaných lidí,“ říká Drábek.

Každá generace se vyrovnává s géniem Williama Shakespeara znovu a po svém. Například věhlasný muzikál West Side Story podal na konci padesátých let drama veronských milenců jako střet pouličních gangů. Společenské neřády přitom dramatik tepal adresně i ve své vlastní době. „Všechny své historické hry nějakým způsobem směřuje k současníkům. Je to angažovaný autor,“ zdůrazňuje překladatel a režisér Jiří Josek. „Základní věci, jakými jsou politika, emoce a vášně, však zůstávají stejné.“

Zřejmě nejznámější český shakespearolog Martin Hilský doplňuje: „Není to básník idejí, ale divadelní básník lidských situací, paradoxního a konkrétního bytí člověka na tomto světě. Klade mnoho otázek, často nedává odpovědi a nutí náš přemýšlet.“ Jednou z otázek, kterou Shakespeare položil svým dílem, je i ta, zda všecko skutečně napsal on sám.

ČT art k výročí připravila sérii tematických pořadů (více zde). K reflexi díla slavného dramatika se vrátí také 5. května ve speciálním vysílání.

Čeští překladatelé však mají v této věci docela jasno. „Existují teorie, že to nebyl Shakespeare, že to bylo třeba více lidí, nebo hrabě z Oxfordu a podobně. Teorií je strašná spousta, ale musím říct, že čím víc se Shakespearem zabývám, tím víc dospívám k přesvědčení, že to zrovna musel být ten William Shakespeare ze Stratfordu,“ říká Jiří Josek. Za pravdu mu dává i Martin Hilský: „Myslím, že to napsal Shakespeare, a to především proto, že nebyl podán jediný přesvědčivý důkaz, že to nenapsal.“

Útěk ke komediantům

William Shakespeare se narodil roku 1564 jako třetí z osmi dětí v rodině venkovského rukavičkáře ve Stratfordu nad Avonou. Stalo se tak zřejmě 23. dubna, protože v té době bývaly křtiny tři dny po narození. Datum je atraktivní i proto, že rovněž 23. dubna, ovšem roku 1616, Shakespeare zemřel. V 18 letech se William oženil, měl tři děti, ale od své o osm let starší ženy Anny utekl do Londýna ke komediantům. Roku 1592 byl již Shakespeare uznávaným hercem, dramatikem i básníkem. Stal se členem nové společnosti Služebníci lorda komořího, o pár let později spolufinancoval divadlo Globe.

Nová scéna divadla Globe
Zdroj: Yui Mok/ČTK

Shakespeare psal komedie, tragédie i sonety, ve svých dramatech často zpracovával náměty z anglické nebo antické historie. K nejznámějším historickým dramatům patří Richard III., dodnes úspěšné jsou komedie Zkrocení zlé ženy, Kupec benátský, Mnoho povyku pro nic nebo Veselé paničky windsorské. Klasikou jsou tragédie Romeo a Julie, Hamlet, Othello, Macbeth či Král Lear. V Zimní pohádce představil také „krásné Čechy“ jako pohádkovou zem, omývanou bouřlivým mořem a navštěvovanou dravými šelmami.