Vyo-yoloncellista připomene podzim už na jaře

Praha - Festivalu Struny podzimu už pátým rokem předskakuje donátorské Jarní Gala. Hvězdou toho letošního je violoncellista Yo-Yo Ma. Španělský sál Pražského hradu rozezní 27. dubna.

Yo-Yo Ma hraje na Pražském hradě (zdroj: ČT24)

Americký umělec s tchajwanskými kořeny je držitelem šestnácti cen Grammy. Hudebně interpretuje nejrůznější žánry od klasiky, jazzu až k národním stylům, například hudbě brazilské, argentinské či apalačské. Na Jarním Gala zahraje vedle klasiků Antonína Dvořáka, Johannesa Brahmse či Igora Stravinského i temperamentní skladby jihoamerických autorů 20. století.

Yo-Yo Ma vystupoval už před osmi americkými prezidenty, naposledy při inauguraci Baracka Obamy. Ani před pražským publikem nebude hrát poprvé. Na jaře 1989 koncertoval pod taktovkou Václava Neumanna s Českou filharmonií, o čtyři roky později společně s violoncellistou Itzhakem Perlmanem a Bostonským symfonickým orchestrem. 

Koncert pro Struny podzimu si zájemci mohou poslechnout také v přímém přenosu na Českém rozhlase Vltava. Výtěžek bude využit k financování nadcházejícího ročníku festivalu. V minulosti na Jarním Gala pro Struny podzimu vystoupili Bobby McFerrin, Dee Dee Bridgewaterová, Dianne Reevesová a Gregory Porter.

Hlavní, podzimní část začíná 6. října a potrvá do 15. listopadu